Članak

Gasal i ostali: Izricanje presude pomjereno za novembar

20. Oktobra 2011.00:00
Izricanje presude trojici optuženih za zločine u Bugojnu pomjereno je za 22. novembar, jer je Sudskom vijeću potrebno dodatno vrijeme za donošenje odluke.

This post is also available in: English

“Zbog obimnosti predmeta, još nije izvijećana odluka, pa je termin pomjeren”, rečeno je u Sudu BiH.       

Objavljivanje presude optuženima Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Enesu Dautoviću prvobitno je bilo zakazano za 26. oktobar.

Sudsko vijeće je na ročištu 27. septembra zakazalo objavljivanje presude za mjesec dana, uz obrazloženje da, zbog složenosti predmeta, presuda neće moći biti donesena u zakonskom roku od tri dana.

Suđenje optuženima, koji se brane sa slobode uz mjere zabrane, počelo je u februaru 2008. godine.

Dautoviću je na teret stavljena odgovornost za nečovječna postupanja, ubijanja, mučenja, te odvođenja na prinudne radove hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su bili zatvoreni u logoru na stadionu, ali i nizu drugih lokacija u Bugojnu.

Prema optužnici, Dautović je bio komandant Objedinjene komande, načelnik policije i član Ratnog predsjedništva Bugojna, i na tim pozicijama nije ništa učinio da spriječi ove nezakonite radnje.

Gasal i Kukavica su – kao bivši upravnik logora na stadionu “Iskra” i komandir obezbjeđenja – optuženi za nečovječno postupanje prema oko 300 zatvorenih pripadnika HVO-a.

Dodatno vrijeme od desetak dana biće potrebno i za donošenje presude Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženim za genocid u Srebrenici. Kao novi termin za izricanje presude u ovom predmetu određen je 31. oktobar 2011. godine.

M.T.

This post is also available in: English