Članak

MKSJ/ICTY: Novi predsjednik Haškog tribunala

20. Oktobra 2011.00:00
Na posebnoj plenarnoj sjednici, Theodor Meron izabran je za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), dok je za potpredsjednika izabran Carmel Agius.

This post is also available in: English

Sudije Meron i Agius će se nalaziti na čelu Haškog tribunala u naredne dvije godine, a preuzet će dužnosti od 17. novembra ove godine. Trenutni predsjednik Haškog tribunala je Patrick Robinson iz Jamajke.

Meron radi pri MKSJ-u od 2001., a već je obavljao dužnost predsjednika Haškog tribunala od 2003. do 2005. godine.

Sudija Meron je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i smatra se vodećim stručnjakom za međunarodno, krivično i ljudska prava.

“Dok se nalazio na čelu MKSJ-a, sudija Meron je predvodio seriju reformi s ciljem povećanja efikasnosti postupaka pred sudom. Tokom svog mandata na čelu Tribunala, Meron je bio ključna osoba za uspostavljanje Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH, što je predstavljalo značajan korak za stvaranje vladavine prava”, navodi se u saopćenju MKSJ-a.

Carmel Agius sa Malte je sudija Haškog tribunala od 2001. godine, te je radio na više predmeta pred MKSJ-om. Od 2003. godine Agius se nalazi na čelu Odjela za pravila MKSJ-a.

D.Dž.

This post is also available in: English