Članak

Lokalno pravosuđe: Oslobođen Sead Hakalović

21. Oktobra 2011.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) izrekao je oslobađajuću presudu Seadu Hakaloviću za ratni zločin počinjen nad civilima u mjestu Gostovići (općina Konjic).

This post is also available in: English

Ignjacije Dodik, predsjedavajući Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH, kazao je da se Hakalović oslobađa optužbe jer nema dokaza da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sudija Dodik je istaknuo da se Hakalović oslobađa optužbe da je u ranim jutarnjim satima 23. marta 1993. godine ušao u kuću Jele Rajić, te da je ispalio rafal iz automatske puške i usmrtio Zvonimira Đopu i ranio Jelu Rajić.

“Nesporno je utvrđeno da su Zvonimir Đopa i Miro Rajić bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jer su bili naoružani i u vojnim uniformama i nisu imali svojstvo civilnih osoba. Jela Rajić je također bila pripadnik vojske, a priznato joj je svojstvo ratnog vojnog invalida (RVI). U njenoj kući su boravila dva pripadnika HVO-a i jedan od njih je pucao”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da je Hakalović oslobođen i optužbi za protivpravno zatvaranje sinova Jele Rajić u podrum kuće, jer nije uložena žalba za taj dio oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Mostaru.
 
Hakalović je 24. septembra prošle godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru oslobođen optužbe da je 23. marta 1993. u mjestu Gostovići lišio života jednu osobu, dok je drugu ranio.

Na presudu Kantonalnog suda u Mostaru žalbu je podnijelo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona. U martu ove godine Vrhovni sud FBiH je usvojio žalbu i ukinuo presudu i naložio održavanje ponovnog suđenja.

Obnovljeno suđenje pred Vijećem Vrhovnog suda – kojim predsjedava sudija Ignjacije Dodik, a članice Vijeća su Ljiljana Filipović i Zorica Gogala – počelo je 4. oktobra ove godine.

Predsjedavajući Dodik je kazao da Vijeće Vrhovnog suda nije bilo u prilici da sasluša svjedoke Optužbe jer su odbili doći na ovaj sud, te su pročitani iskazi koje su dali pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

A.S.

This post is also available in: English