Vijesti


Vuković i Tomić: Pozivanje novih svjedoka 9. Novembra 2011. Članak Na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je prijedlog Odbranâ da se pozovu tri svjedoka.
Zečević i ostali: U autobusu sa optuženim 9. Novembra 2011. Članak Svjedok Odbrane na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama rekao je da je optuženi Marinko Ljepoja bio sa njim 21. augusta 1992. godine, nakon što je došlo do kvara na autobusu kojim su prevoženi civili iz Prijedora prema Travniku.
Jević i ostali: Ubijanja tokom sprovođenja 4. Novembra 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su tokom zarobljavanja bošnjačkih muškaraca dvojica ubijena pored puta između Konjević Polja i Bratunca.
Vlahović: Opsjednutost ubijanjem 4. Novembra 2011. Članak Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH, koja je tokom cijelog rata živjela u sarajevskom naselju Vraca, ispričala je kako je razgovarala sa optuženim Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, koji joj je rekao da ne može zaspati ako ne ubije deset ljudi.
Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Potvrđena prvostepena presuda 4. Novembra 2011. Članak Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Senad Ahmetašević osuđen na osam godina zatvora zbog zločina počinjenih u Velikoj Kladuši.
Lokalno pravosuđe – Ašonja i Đerić: Oštećeni bez povreda 4. Novembra 2011. Članak U nastavku suđenja Milivoju Ašonji i Iliji Đeriću pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, svjedoci Odbrane kazali su da nisu primijetili nikakve povrede na oštećenom Eminu Plehi u aprilu 1994. godine.
Lokalno pravosuđe – Brčko Distrikt: Udruženja nezadovoljna radom Tužilaštva 3. Novembra 2011. Članak Na sastanku predstavnika OSCE-a i udruženja logoraša i porodica ubijenih i nestalih s područja Brčko Distrikta istaknuto je da je procesuiranje ratnih zločina na ovom području na veoma niskom nivou.
Dronjak: Ulaganje materijalnih dokaza 3. Novembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Drvaru, Državno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze, od kojih se neki odnose na ubistva počinjena u logoru Kamenica, a što se na teret stavlja optuženom Ratku Dronjku.
Određen pritvor Goranu Sariću 3. Novembra 2011. Članak Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Goranu Sariću, osumnjičenom za zločine na području Sarajeva.
Karadžić: Gušenje 24 zarobljenika 2. Novembra 2011. Članak Kroz logor na Manjači 1992. godine prošla su ukupno 4.