Članak

Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Potvrđena prvostepena presuda

4. Novembra 2011.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Senad Ahmetašević osuđen na osam godina zatvora zbog zločina počinjenih u Velikoj Kladuši.

This post is also available in: English

Vrhovni sud FBiH smatra da kazna izrečena optuženom Ahmetaševiću nije preblaga, kao što to smatra kantonalni tužilac u Bihaću, niti prestroga, kako je navela njegova Odbrana.

“Smatramo da će se izrečenom kaznom postići svrha kažnjavanja”, saopćili su u Vrhovnom sudu FBiH, navodeći da su žalbe kantonalnog tužioca i Odbrane odbijene.

Kantonalni sud u Bihaću je u maju ove godine Ahmetaševića, bivšeg pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), proglasio krivim za ubistvo ratnog zarobljenika počinjeno u novembru 1993. godine u rejonu Omića brdo.

Na ovu presudu su Kantonalno tužilaštvo u Bihaću i Odbrana optuženog uložili žalbe. Odbrana je podnijela žalbu zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku, zatraživši da se presuda ukine i odredi ponovno održavanje suđenja ili izrekne blaža kazna.

Tužilaštvo je zatražilo da se optuženom izrekne strožija kazna.

Pred Vrhovnim sudom žalbe su obrazlagane u oktobru ove godine.

Senad Ahmetašević je uhapšen u novembru 2008. godine u Holandiji, nakon čega je izručen pravosudnim organima u BiH i nalazi se u pritvoru.

Dž.D.

This post is also available in: English