Članak

Lokalno pravosuđe – Brčko Distrikt: Udruženja nezadovoljna radom Tužilaštva

3. Novembra 2011.00:00
Na sastanku predstavnika OSCE-a i udruženja logoraša i porodica ubijenih i nestalih s područja Brčko Distrikta istaknuto je da je procesuiranje ratnih zločina na ovom području na veoma niskom nivou.

This post is also available in: English

Prema riječima predstavnika ovih udruženja iz sva tri naroda, primjedbe se najviše odnose na činjenicu da je procesuiranje ratnih zločina u Brčkom na veoma niskom nivou, te stoga izražavaju nezadovoljstvo dosadašnjim radom Tužilaštva Brčko Distrikta.

“Naše aktivnosti u narednom periodu bit će usmjerene na to da se optuženi procesuiraju u što kraćem roku”, istakao je Fadil Redžić, predsjednik Udruge zatočenih pri Udruženju logoraša Brčko Distrikta.

Nikola Ristić, predstavnik Saveza logoraša Republike Srpske za Brčko Distrikt, kazao je da pored nezadovoljstva dosadašnjim radom Tužilaštva, ovo udruženje ima primjedbu i na to koliko je ova institucija nezavisna, posebno u dijelu koji se tiče istraga.

“Tvrdimo da nisu nezavisni i da je Tužilaštvo u potpunosti zavisno, da li politički ili nacionalno, čak imamo i ličnih interesa”, dodao je Ristić.

Sličan stav ima i Marin Brkić, predsjednik Udruženja ubijenih i nestalih Hrvata Brčko Distrikta BiH, koji je dodao da su i u ovom udruženju nezadovoljni dosadašnjim intenzitetom rješavanja ratnih zločina.

“Odgovor je jedan i uvijek isti – nedovoljno dokaza, a godine prolaze, svjedoci umiru i ostaje nešto što nije dobro za nas koji živimo ovdje”, naglasio je Brkić.

Primjedbe ovih udruženja naći će se i na dnevnom redu zajedničkog sastanka udruženja s predstavnicima sudstva i Tužilaštva Distrikta i predstavnicima Visokog i sudskog tužilačkog vijeća (VSTV), koji bi se trebao održati u Brčkom 18. novembra ove godine.

M.A.

This post is also available in: English