Članak

Muderizović i ostali: Saslušanje kod upravnika

6. Aprila 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločine u kasarni “Viktor Bubanj”, svjedok Tužilaštva BiH rekao je kako je tokom boravka u tom objektu nekoliko puta odvođen kod upravnika Besima na ispitivanje.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, Tomislav Bjelinac kazao je da je 19. maja 1992. odveden u Centralni zatvor u Sarajevu, odakle je u junu iste godine prebačen u Vojni zatvor koji se nalazio u kasarni “Viktor Bubanj”.

“Nakon sedam dana sam saznao da je upravnik zatvora Besim. Stražari su me odveli u njegovu kancelariju i on me je ispitivao. Poslije dva ili tri susreta, upravnik me je pitao da li želim da idem kući i ja sam rekao da želim. Brzo nakon toga, otišao sam kući”, kazao je Bjelinac, dodavši kako je u junu 1992. godine napustio kasarnu.

Državno tužilaštvo tereti Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Iliuan-Nicolaea Vintilu da su u kasarni “Viktor Bubanj” od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

U optužnici je navedeno da su u kasarni “Viktor Bubanj” zatočeni civili srpske nacionalnosti bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, te prisiljavani na rad.

Muderizović je, kako stoji u optužnici, bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj”, Avdović komandir straže u ovim objektima, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Svjedok Bjelinac je kazao da tokom boravka u zatvoru “Viktor Bubanj” nije bio maltretiran, ali da je od nekog zatvorenika čuo da ga je maltretirao kuhar tog zatvora, tako što mu je psovao.

Optuženi Muderizović je svjedoku rekao da ga nikada nije saslušavao, nakon čega je svjedok Bjelinac odgovorio optuženom da je bio u njegovoj kancelariji.

Tokom boravka u Centralnom zatvoru, kako je svjedok kazao, bio je zatvoren na petom spratu, gdje je nekoliko puta premlaćen.

“Bilo je izvođenja iz ćelija i ja sam dva ili tri puta izvođen. Odvodili bi noću na hodnik udarali i maltretirali. Tokom noći se čula galama iz hodnika”, ispričao je Bjelinac, dodavši kako je vođen iz Centralnog zatvora na radove u kasarnu “Viktor Bubanj”.

Naredno suđenje zakazano je za 19. april ove godine, kada će biti saslušan zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva.

                          S.U.

This post is also available in: English