Članak

Prikazana kolekcija o opsadi Sarajeva

6. Aprila 2012.00:00
U Sarajevu je prikazana virtuelna kolekcija pod nazivom “Opsada Sarajeva 1992.–1996. godina”, te je službeno otvoren virtuelni muzej opsade grada.

This post is also available in: English

U sarajevskom parku Hastahana, na Marijin-Dvoru, u četvrtak, 5. aprila, na mjestu gdje bi u naredne dvije godine trebao biti izgrađen muzej, prikazana je virtuelna kolekcija konzorcija FAMA koja predstavlja 27 projekata rađenih na temu dešavanja u Sarajevu od 1992. do 1996. godine.

Kolekciju su građanima i delegacijama predstavili Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, i Suada Kapić, autorica projekta, koji su izrazili zadovoljstvo projektom.

Virtuelna FAMA kolekcija, kako je rečeno na predstavljanju, jeste zbirka projekata o opsadi Sarajeva koja sadrži preko 1.000 intervuja sa oko 450 ljudi iz Sarajeva, anketu o preživljavanju u Sarajevu, te preko 10.000 tekstualnih poruka koje se odnose na događaje od 1991. do 1996. godine u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno, muzej opsade grada bit će postavljen na dva nivoa, tako što će jedan objekat sadržavati stalnu postavku, privremene izložbe i projekte, istraživački centar, digitalnu biblioteku i arhiv, dok će se u drugom nivou nalaziti FAMA kolekcija.

Konzorcij FAMA projekta čine Internacionalni teatarski festival MESS, FAMA International, Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” (OGBiH) i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR BiH).

Gradonačelnik Sarajeva je kazao da su i gradske vlasti podržale ovaj projekt, a Općina Centar Sarajevo je osigurala zemljište na kojem će biti izgrađen Muzej opsade Sarajeva.

D.Dž.

This post is also available in: English