Članak

Mujčinović i Hrustić: Nerazdvojni na liniji

5. Aprila 2012.00:00
Svjedoci Odbrane kazali su pred Sudom BiH da nisu vidjeli niti čuli da je optuženi Zurahid Mujčinović u ljeto 1992. odlazio u pritvor u Rapatnicu, gdje su, prema optužnici, zlostavljani zarobljenici srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Četvorica svjedoka potvrdila su da je Mujčinović zajedno s njima bio u Lovačkoj jedinici pri Teritorijalnoj odbrani (TO) Srebrenik od aprila do kraja augusta 1992. godine, te da je nakon toga demobilisan.

Nihad Ibrišimović, koji je u to vrijeme obavljao funkciju pomoćnika komandanta za moralno-političko vladanje pripadnika Lovačke jedinice, naveo je da je 21. brdska brigada Armije BiH (ABiH) formirana u septembru 1992. godine.

“Lovačka jedinica rasformirana je krajem augusta 1992., i većina pripadnika je demobilisana. Mujčinović je tada demobilisan i ja ga poslije toga nikada nisam vidio ni u jednoj drugoj vojsci”, kazao je svjedok.

Ibrišimović je dodao da nikada nije primijetio da je Mujčinović napuštao položaje tokom trodnevnih smjena u mjestu Smoluća, gdje su pripadnici Lovačke jedinice bili na liniji.

Državno tužilaštvo Mujčinovića tereti, kao pripadnika 21. brdske brigade ABiH, zajedno sa Sulejmanom Hrustićem, za zločine nad civilima srpske nacionalnosti nezakonito zatvorenim u zgradi Omladinskog doma u selu Rapatnica 1992. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mujčinović sam “u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika”, dok je sa Hrustićem nekoliko puta sudjelovao u zlostavljanju zatvorenika, nanoseći mu teške patnje.

Svjedok Šehajia Smailović, bivši pripadnik Lovačke jedinice TO-a, rekao je da je tokom boravka na terenu uvijek bio s Mujčinovićem “rov do rova”, te da sumnja da je optuženi u to vrijeme odlazio u Rapatnicu.

“U Rapatnici je bio pritvor prvenstveno namijenjen za naše vojnike koji nisu htjeli na liniju ili koji su krali po čaršiji. Kasnije sam saznao da je bilo i zarobljenika druge nacionalnosti, koji su tu dovođeni radi razmjene. Nisam čuo da su bili zlostavljani”, kazao je svjedok Nihad Fazlić.

Slično je naveo i svjedok Mensur Fazlić, koji je rekao da mu nije poznato ko je bio nadležan za Rapatnicu, ali da “pretpostavlja da je u pitanju bila Vojna policija”.

Optuženi Mujčinović, za kojeg su svi svjedoci na ovom ročištu rekli da je imao nadimak Zoka, pitao je Mensura Fazlića da li se sjeća izvjesnog Huse Bobija, na što je svjedok odgovorio da je bio vojni policajac.

“Čuo sam da se i on predstavljao kao Zoka”, dodao je Fazlić.

Na narednom ročištu, zakazanom za 18. april ove godine, Odbrana prvooptuženog Mujčinovića namjerava saslušati preostala tri svjedoka.

                            J.Đ.

This post is also available in: English