Vijesti


Lokalno pravosuđe – Ašonja i Đerić: Oštećeni ne traži kažnjavanje optuženih 19. Septembra 2011. Članak Na početku suđenja Milivoju Ašonji i Iliji Đeriću, optuženima za fizičko zlostavljenje civila u selu Zemegresi (opština Rogatica), svjedok Optužbe je kazao da ne traži kažnjavanje optuženih.
Lokalno pravosuđe – Trninić: Psovke i tuča 16. Septembra 2011. Članak Kadira Purivatra kazala je pred banjalučkim Okružnim sudom da je optuženi Milan Trninić pretukao njenog supruga Huseina Purivatru, koji je od posljedica premlaćivanja preminuo.
Terzić: Početak suđenja u oktobru 16. Septembra 2011. Članak Suđenje Albini Terzić, optuženoj za zločine nad civilima u Odžaku 1992., počet će 4. oktobra ove godine, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.
Karadžić: Rafali po selu 16. Septembra 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, Haško tužilaštvo započelo je izvođenje dokaza o zločinima nad Bošnjacima u opštini Ključ iskazom zaštićenog svjedoka KDZ-075, koji je u ljeto 1992. preživio masovno ubistvo u selu Biljani.
Karadžić: Zločini pripisani paravojskama 15. Septembra 2011. Članak Optuženi Radovan Karadžić na nastavku suđenja pred Tribunalom u Haagu, kazao je da su u proljeće i ljeto 1992. godine počinjeni zločini nad Bošnjacima i Hrvatima u Sanskom Mostu, ali ih je pripisao “paravojskama koje su se otele kontroli”.
Vranješ i ostali: Ubistvo muža 14. Septembra 2011. Članak Kao posljednja svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, svjedočila je supruga Zdravka Grgića, za čije ubistvo se terete optuženi.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Započela ekshumacija u Vučilovcu 13. Septembra 2011. Članak Pripadnici Policije Brčko Distrikta i Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH započeli su ekshumaciju na području kod Vučilovca u blizini Brčkog.
Karadžić: Ekscesi i tenzije 13. Septembra 2011. Članak Mirza Karabeg, svjedok Haškog tužilaštva, izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu da su srpske snage tokom rata prisilno premještale Bošnjake i Hrvate iz opštine Sanski Most.
Vučurević želi da mu se sudi u BiH 13. Septembra 2011. Članak Božidar Vučurević, ratni načelnik opštine Trebinje, kazao je da želi da se protiv njega u BiH, odnosno u Republici Srpskoj (RS), održi sudski proces, na kojem bi pobio sve optužbe što ga terete za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika.
Sljedeće sedmice: Završne riječi na suđenjima za zločine u Bugojnu i Srebrenici 9. Septembra 2011. Članak Naredne sedmice pred Sudom BiH planirano je iznošenje završnih riječi na suđenjima za zločine u Bugojnu i Srebrenici.