Članak

Sljedeće sedmice: Završne riječi na suđenjima za zločine u Bugojnu i Srebrenici

9. Septembra 2011.00:00
Naredne sedmice pred Sudom BiH planirano je iznošenje završnih riječi na suđenjima za zločine u Bugojnu i Srebrenici.

This post is also available in: English

U srijedu, 14. septembra, pred Sudom BiH će se pojaviti Dražen Mikulić, kojeg optužnica tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti u Dretelju.

 

Istog dana planirano je iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv Nisveta Gasala, Musajba Kukavice i Senada Dautovića, optuženih za zločine u Bugojnu.

 

Nastavak iznošenja završnih riječi Odbrane planiran je za utorak, 13. septembra, i na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici.

 

Za petak, 16. septembra, planirana je statusna konferencija pred početak suđenja Albini Terzić, optuženoj da je, kao pripadnica Vojne policije HVO-a, nečovječno postupala prema zatvorenim srspkim civilima u Odžaku 1992. godine.  

 

Novi svjedoci predviđeni su za utorak na suđenjima Milanu Periću, Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini, optuženima za zločine u Kalinoviku, kao i Božidaru Kuvelji, te Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za genocid i druge zločine u Srebrenici.

 

Istog dana biće nastavljeno obnovljeno suđenje Sulji Karajiću, kojeg optužnica tereti za zločin na području Bihaća.

 

U srijedu će biti nastavljena suđenja Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću za zločine u Kotor-Varoši, te Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, kojima su na teret stavljeni zločini u Bosanskoj krajini.

 

Za četvrtak su zakazani nastavci suđenja Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Esi Maciću, kojem je na teret stavljen zločin na području Konjica, kao i Ratku Dronjku, optuženom za zločin u Drvaru.

M.T.

This post is also available in: English