Članak

Vranješ i ostali: Ubistvo muža

14. Septembra 2011.00:00
Kao posljednja svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, svjedočila je supruga Zdravka Grgića, za čije ubistvo se terete optuženi.

This post is also available in: English

Milka Grgić, na zahtjev Tužilaštva BiH, svjedočila je iz posebne prostorije i kazala je da je o ubistvu njenog supruga Zdravka saznala od muževih roditelja koji su došli u Holandiju, gdje se svjedokinja nalazila sa svojom djecom.

“Bože ko njega može ubiti, bio je primjer za Kotor-Varoš”, upitala se kroz suze svjedokinja, te dodala da ne poznaje optužene.

Uz Ljubišu Vranješa, bivšeg pripadnika Centra javne bezbijednosti (CJB) Banja Luka, Državno tužilaštvo tereti i Mladena Milića, bivšeg pripadnika “VP 7551 Banja Luka”, da su 6. juna 1992. došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorenika civila i naredili im da pođu s njima na ispitivanje, što su i uradili.

U optužnici se dalje navodi da su dva zarobljenika ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen.

 

Grgić je dodala da podržava gonjenje optuženih ako su ‘zaista oni krivi’ za ubistvo njenog supruga. “Želim da moja poruka bude poruka cijelom svijetu, da se ova tragedija više ne ponavlja”, kazala je Grgić.

Tužilaštvo BiH je, nakon saslušanja posljednje svjedokinje, uložilo i materijalne dokaze, među kojima su i zapisnici o ispitivanju Vranješa i Milića iz istrage pred okružnim Tužilaštvom u Banjoj Luci.

U zapisniku koji je dao Vranješ, a koji je pročitan u sudnici, stoji da ga je 6. juna 1992. pozvao Goran Marković da zajedno odvedu neka lica na ispitivanje, nakon čega je ušao u auto, kojeg je vozio drugooptuženi Milić, te su se zajedno uputili ka policijskoj stanici.

U zapisniku je dalje navedeno da, nakon što je auto parkiran ispred policijske stanice, Marković je izašao iz auta i naredio trojici civila da krenu ispred njega, a zatim je pucao u njih.

“Bio zam zgranut, i nisam ovako nešto očekivao. Rekao sam mu da nije normalan i ako je već imao na umu da ih ubije, nije trebao mene zvati”, kazao je optuženi Vranješ u istrazi.

U zapisniku izjave, koju je banjalučkom Tužilaštvu dao drugooptuženi Milić, stoji da je i njega 6. juna 1992. Marković zamolio da zajedno s njim i Vranješom autom preveze trojicu osoba do policijske stanice, na šta je on pristao. 

Također je navedeno da su mu Marković i Vranješ, nakon što ih je dovezao autom do policijske stanice, rekli da je slobodan. Kao i to da je on za ubistva braće Grgić saznao dan nakon toga, ali kako je kazao, ne zna ko je tačno to učinio.

Prvobitno je sa Vranješom i Milićem optužen i Goran Marković, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, koji se tereti da je pucao u zarobljenike dovedene do spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata. Nakon odluke Suda BiH, postupak koji se vodi protiv Markovića razdvojen je od predmeta druge dvojice optuženih.

Naredno ročište je zakazano za 27. septembar 2011. godine.

M.B.

Povezani članci

10. Marta 2016.

Ni riječi o kazni

19. Februara 2016.

Smanjena kazna Mladenu Miliću

This post is also available in: English