Članak

Vučurević želi da mu se sudi u BiH

13. Septembra 2011.00:00
Božidar Vučurević, ratni načelnik opštine Trebinje, kazao je da želi da se protiv njega u BiH, odnosno u Republici Srpskoj (RS), održi sudski proces, na kojem bi pobio sve optužbe što ga terete za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika.

This post is also available in: English

Vučurević je kazao da se ne boji hapšenja niti bilo kojeg pravednog suda, ali da bi “prije u zemlju” nego da mu se sudi u Dubrovniku (Republika Hrvatska). 

“Sudovi u Srbiji požurili su da me pošalju za Dubrovnik, pa sam zato otišao kući. U Srbiji sam bio talac zbog političke trgovine na relaciji Tadić – Kosor, i ta trgovina je jedini pravi razlog da se donese odluka o izručenju Hrvatskoj”, kazao je Vučurević na konferenciji za novinare održanoj u Trebinju.

Vučurević je uhapšen početkom aprila ove godine na graničnom prijelazu između BiH i Republike Srbije, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje da je sudjelovao u zločinima u Dubrovniku.

Zahtjeve za Vučurevićevo izručenje uputile su BiH i Hrvatska. Tužilaštvo BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se u BiH vodi istraga protiv njega zbog zločina na području Trebinja, dok je, prema pisanju medija, hrvatsko Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega zbog zločina nad civilima na području Dubrovnika između 1991. i 1995. godine.

Vučurević je nakon hapšenja bio u ekstradicijskom pritvoru po odluci Višeg suda u Šapcu, a zatim je pušten da se brani sa slobode. U subotu, 10. septembra, prešao je granicu između Srbije i BiH.

Što se tiče odgovaranja pred pravosuđem u BiH, Vučurević je kazao da jedva čeka da dokaže svoju nevinost.

Ratni načelnik Trebinja odbacio je pred novinarima sve optužbe koje ga terete za granatiranje Dubrovnika, poručujući da “ima papire” o tome šta se dešavalo tokom proteklog rata, koji mogu “dobro da uzdrmaju čitave grupacije ljudi”, te da će ih sve prezentovati na eventulanom suđenju.

Na upit kako je prešao granicu Srbije i BiH, s obzirom na to da su mu oduzeti lični dokumenti, Vučurević je odgovorio da je doputovao redovnom autobuskom linijom i da nije imao nikakvih problema na granici.

Komentarišući odluku suda u Beogradu da mu odredi pritvor jer nije ispunio obavezu da se dva puta nedeljno u toku ekstradicionog postupka javlja sudu, naveo je da nije državljanin Srbije i da zbog toga ta država nema nadležnosti za njegovo hapšenje ili za raspisivanje bilo kakve potjernice.

N.K.

 

This post is also available in: English