Članak

Karadžić: Rafali po selu

16. Septembra 2011.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, Haško tužilaštvo započelo je izvođenje dokaza o zločinima nad Bošnjacima u opštini Ključ iskazom zaštićenog svjedoka KDZ-075, koji je u ljeto 1992. preživio masovno ubistvo u selu Biljani.

This post is also available in: English

Svjedok KDZ-075 je, u izjavi koju je Optužba u spis uvela u pisanom obliku, opisao kako su 10. jula 1992. lokalni srpski vojnici došli u Biljane i sproveli sve bošnjačke muškarce do seoske škole.

Pored vojnika, tamo su bili i specijalni i vojni policajci, a KDZ-075 prepoznao je Mileta Tomića, komandira policijske stanice iz koje su krajem maja bili otpušteni Bošnjaci. Oko 50 muškaraca iz Biljana zatvoreno je u jednu učionicu, nakon čega je napravljen spisak s njihovim imenima. Desetak Bošnjaka zatim je prozvano, a kada su izašli, začuli su se pucnji.

“Isto se ponovilo nekoliko puta, a u učionici je zavladala panika. Kada je na mene došao red, izveden sam kroz kordon policajaca koji su nas tukli nogama, palicama, lancima do autobusa. Kad je autobus bio pun, čuo sam da neko pita: ‘Šta ćemo s preostalima?’ i glas koji odgovara: ‘Jedan autobus je dosta, pobijte ih sve’”, izjavio je svjedok.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), na teret se stavlja progon i genocid u opštini Ključ, kao i ubistva 144 Bošnjaka 10. jula 1992. godine. Karadžić je optužen i za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U toku vožnje ka Ključu, autobus su zaustavili vojni policajci i izveli prvo četiri, a nedugo zatim još četiri muškarca iz Biljana, među kojima je bio i svjedok KDZ-075.

“Poveli su nas ka jednoj kući u kojoj je bio kafić. Vidjeli smo leševe četvorice koju su izveli prije nas, a onda su zapucali. Pao sam i pravio se da sam mrtav. Čuo sam kako ubijaju druge. Autobus je otišao, a rafali su se čuli po cijelom selu”, kazao je KDZ-075, dodavši da su kasnije tog dana “došli kamioni i mašine, a kupljenje leševa je trajalo cijelu noć”.

Tužiteljka Ann Sutherland pokazala je svjedoku spisak od 122 muškarca iz Biljana, a on je potvrdio da su “svi ubijeni 1992. godine”.

KDZ-075 je naglasio da iz sela “ni metak nije bio ispaljen” zato što su Bošnjaci tokom proljeća i ljeta 1992. godine predali srpskim vojnicima oružje koje su imali, pod prijetnjom da će selo u suprotnom biti granatirano.

U prvom dijelu današnjeg ročišta, Karadžić je završio unakrsno ispitivanje svjedoka KDZ-239, koji je govorio o progonu, nezakonitom pritvaranju i ubistvima Bošnjaka u Foči. Karadžić je kazao da “nije znao” šta se u Foči događalo u proljeće 1992., te da je on “optužen za ono što su tamošnji Srbi i muslimani jedni drugima vijekovima radili”.

Svjedok je, međutim, ostao pri iskazu da je progon Bošnjaka iz Foče sproveden pod nadzorom kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je predsjednik bio Karadžić.

Na Karadžićevu tvrdnju da su Bošnjaci bili oslobađani iz Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča, KDZ-239 je uzvratio da to nije istina i da su zatvorenici bili izvođeni i ubijani.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedeljak, 19. septembra ove godine.

                      R.M.

 

This post is also available in: English