Vijesti


Nešković i Ilić: Zatraženo vraćanje u pritvor 28. Septembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, Tužilaštvo BiH predložilo je Državnom sudu da optuženog Dragana Neškovića vrati u pritvor iz kojeg je izašao 14. septembra uz mjere zabrane.
Mladić: Podaci o žrtvama 27. Septembra 2011. Članak Tužilaštvo Haškog tribunala smatra da zahtjev Odbrane Ratka Mladića, koja je zatražila od Vijeća tribunala u Haagu da odbaci određene dijelove optužnice jer nisu dovoljno objašnjeni, treba biti odbijen.
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Posjeta zarobljeniku 23. Septembra 2011. Članak Azra Muranović, svjedokinja Tužilaštva u Brčko Distriktu, govorila je o saznanjima koja je imala vezano za zarobljavanja Branka Radenkovića, te okolnostima prilikom posjete dok je bio zarobljen u pritvoru u Maoči (opština Brčko).
Karadžić: Silovana kompletna porodica 23. Septembra 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, Bošnjak koji je u ljeto 1992. godine bio zatočen u srednjoj školi u Rogatici opisao je kako su mu srpski vojnici i “četnici iz Srbije silovali kompletnu porodicu”.
Karadžić: Iskaz na zatvorenoj sjednici 21. Septembra 2011. Članak Suđenje Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu nastavljeno je na zatvorenoj sjednici za javnost radi zaštite identiteta svjedoka Optužbe koji je davao iskaz.
Ukinut pritvor Slavku Laloviću 21. Septembra 2011. Članak Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Slavku Laloviću, koji je osuđen na kaznu zatvora od pet godina zbog zločina počinjenih u Kalinoviku.
Jević i ostali: Legitiman cilj 20. Septembra 2011. Članak Vještak Richard Butler izjavio je u nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici da zaštićena zona Srebrenica nije bila demilitarizovana i da je 28. divizija Armije BiH (ABiH) bila legitimni cilj.
Karadžić: Bez otpora 20. Septembra 2011. Članak Petko Panić, bivši pomoćnik komandanta rezervne policije u Zvorniku, kazao je na suđenju Radovanu Karadžiću da su bošnjačke civile u tom gradu u proljeće i ljeto 1992. godine srpske snage protjerivale i ubijale.
Lokalno pravosuđe – Marković: Počelo suđenje za zločine na Sokocu 19. Septembra 2011. Članak Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu počelo je suđenje Milanu Markoviću, optuženom za zločine počinjene na području Sokoca.
Lokalno pravosuđe – Ašonja i Đerić: Oštećeni ne traži kažnjavanje optuženih 19. Septembra 2011. Članak Na početku suđenja Milivoju Ašonji i Iliji Đeriću, optuženima za fizičko zlostavljenje civila u selu Zemegresi (opština Rogatica), svjedok Optužbe je kazao da ne traži kažnjavanje optuženih.