Članak

Ukinut pritvor Slavku Laloviću

21. Septembra 2011.00:00
Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Slavku Laloviću, koji je osuđen na kaznu zatvora od pet godina zbog zločina počinjenih u Kalinoviku.

This post is also available in: English

“Vijeće Suda BiH je ukinulo rješenje o određivanju pritvora Laloviću, koje je doneseno prilikom izricanja prvostepene presude, te mu je odredilo mjere zabrane”, naveli su u Odjelu za informisanje Državnog suda.

Laloviću su određene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i privremenog oduzimanja putnih isprava.

Prvostepenom presudom Suda BiH u augustu ove godine Lalović, bivši pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, osuđen je na pet godina zatvora jer je pomagao u silovanju i primjenjivao mjere zastrašivanja nad civilima zatočenim u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”, gdje je radio na obezbjeđenju zatvora.

U nepravosnažnoj presudi je navedeno da je Lalović zlostavljao civile na način da im je uskratio odlazak u toalet i vodu, te im prijetio ubistvom ukoliko mu ne daju novac i dragocjenosti.

Odbrana Lalovića, na ročištu održanom 20. septembra ove godine, zatražila je od Suda BiH da ukine odluku prvostepenog suda o određivanju pritvora, kazavši da je “nezakonita”.

“Izrečena kazna zatvora, po ocjeni Vijeća, može predstavljati motiv za bjekstvo optuženog, ali ne u mjeri koja bi opravdala određivanje pritvora kao najteže mjere”, stoji u odluci Državnog suda.

Protiv ove odluke moguća je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od tri dana.        

                                                                                                                                S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English