Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: Počelo suđenje za zločine na Sokocu

19. Septembra 2011.00:00
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu počelo je suđenje Milanu Markoviću, optuženom za zločine počinjene na području Sokoca.

Mirza Hukeljić, tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, rekao je da će dokazati da je optuženi Milan Marković počinio djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

Prema optužnici, Marković, bivši pripadnik “VP 7536 Han-Pijesak” pri Vojsci Republike Srpske (VRS), tereti se da je od juna 1992. do marta 1993. godine premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac. Marković je, kako stoji u optužnici, u septembru 1992. godine u prostorijama stanice milicije u Sokocu, dvojicu zatvorenika pretukao metalnom šipkom i pendrekom.Okružno tužilaštvo smatra da je Marković u prostorijama Osnovne škole “Petar Kočić” u selu Čavarine (općina Sokolac) fizički zlostavljao jednog zatvorenika.

Odbrana optuženog je kazala da će plan izvođenja dokaza izložiti nakon što Okružno tužilaštvo provede svoje dokaze, te da će dokazati da optuženi Marković nije počinio djelo za koje se tereti.

“Okružno tužilaštvo će dokazati koji je status optuženi imao u vrijeme izvršenja krivičnog djela, te koji su status imali oštećeni”, rekao je tužilac Hukeljić, dodavši da će u toku glavnog pretresa biti saslušano 19 svjedoka. Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar ove godine, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Okružnog tužilaštva.S.U.