Vijesti


Mujčinović i Hrustić: Završen dokazni postupak 23. Augusta 2012. Članak Nakon što je Sud BiH objavio da posljednji svjedok na suđenju Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću neće moći biti saslušan zbog zdravstvenih razloga, okončan je dokazni postupak, a iznošenje završnih riječi zakazano je za septembar.
Gazdić: Bez saznanja o optuženom 23. Augusta 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Foči, svjedokinja Odbrane je kazala kako je nikada niko tokom davanja iskaza nije pitao ništa o optuženom Jasku Gazdiću.
Lokalno pravosuđe – Čečo: Odgođeno suđenje 22. Augusta 2012. Članak Suđenju Ibrahimu Čeči, koji se tereti za zločin počinjen 1992. godine u sarajevskom naselju Dobrinja, odgođeno je zbog toga što optuženom teško pada da mu se sudi za vjerski praznik – Bajram.
Sarić: Spaljeni suprug i komšije 17. Augusta 2012. Članak Na suđenju Goranu Sariću, svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da je spaljena tijela supruga i sedam komšija iz sarajevskog naselja Nahorevo vidjela u blizini Skakavca.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Optužnica protiv Stričevića 16. Augusta 2012. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Slavka Stričevića za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Bosanskom Petrovcu.
Jukić: Premlaćivanje oca i sina u Dretelju 16. Augusta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je optuženi Željko Jukić tukao u Dretelju (općina Čapljina) 1993. godine.
Vlasenica: Pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe 10. Augusta 2012. Članak Istražitelji Instituta za traženje nestalih osoba BiH su na lokalitetu Klančići u naselju Klještani (općina Vlasenica) ekshumirali posmrtne ostatke četiri žrtve iz proteklog rata.
Potvrđena optužnica za zločin u Bratuncu 8. Augusta 2012. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Najdana Mlađenovića i Save Živkovića, koji se terete za ratni zločin počinjen u maju 1992. godine u Bratuncu.
Stotine balona za žrtve Omarske 8. Augusta 2012. Članak U prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora Omarska upriličena je komemoracija u znak sjećanja na 6. august 1992. godine, kada je započelo raspuštanje ovog logora u kojem je život izgubilo više stotina stanovnika s područja Prijedora.
Karadžić: Tužilaštvo traži odbacivanje žalbe 8. Augusta 2012. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je da bude odbačena žalba bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na odluku kojom je odbijen njegov zahtjev za oslobađanje po tački optužnice koja ga tereti za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce 1995. go