Članak

Sarić: Spaljeni suprug i komšije

17. Augusta 2012.00:00
Na suđenju Goranu Sariću, svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da je spaljena tijela supruga i sedam komšija iz sarajevskog naselja Nahorevo vidjela u blizini Skakavca.

This post is also available in: English

Fadila Pandžić kazala je da je napad na Nahorevo počeo 12. juna 1992., kada je srpska vojska počela granatirati kuće, nakon čega se bošnjačko stanovništvo predalo, a vojnici potom ušli u naselje, tražeći od muškaraca da predaju oružje.

Tri dana poslije, kako je ispričala, posljednji put je vidjela supruga Đulagu opkoljenog srpskim vojnicima. Dodala je da je ubrzo od svjedoka S2 saznala da joj je muž zatvoren u barakama kod bolnice Jagomir, gdje su 19. juna odvedeni i drugi muškarci.

“Đulaga i ostali bili su u Jagomiru. Osam smo ih pronašli na lokaciji kod Skakavca. Bili su na kamari, ubijeni i zapaljeni”, ispričala je svjedokinja Pandžić.

Ona se prisjetila da je 18. ili 19. juna ispred Mjesne zajednice vidjela muškarca u uniformi sa psom, za kojeg je od drugih žena saznala da je Goran Sarić.

“Rekao je: ‘Zahvalite se Bogu pa ste pripali meni. Da ste pripali Tintoru, bili biste u Sonji.’ Kada je to rekao, shvatila sam da je važan i da odlučuje”, pojasnila je svjedokinja.

Sarić je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar u Sarajevu, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo u Nahorevu, Poljinama i drugim sarajevskim naseljima.

Na teret mu je stavljeno da je 19. juna 1992. naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

Istog dana, kako je navedeno u optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Na ovom suđenju iskaz je dao i zaštićeni svjedok S3, rekavši da je zajedno s drugim muškarcima iz Nahoreva 19. juna odveden u Jagomir, nakon što su na poziv došli u Mjesnu zajednicu. Predstavnici Srba koji su bili u Mjesnoj zajednici, kako je ispričao svjedok, kazali su im da u Jagomir idu radi ispitivanja.

“Na ulazu su nam uzeli satove, prstenje, novac, pa čak i kaiš smo morali skinuti”, rekao je svjedok S3.

Dan poslije, zaštićeni svjedok i još nekoliko muškaraca su pušteni da idu u Sarajevo, uz obrazloženje da su bolesni.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. august.

A.J.

This post is also available in: English