Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Optužnica protiv Stričevića

16. Augusta 2012.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Slavka Stričevića za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Bosanskom Petrovcu.

This post is also available in: English

Stričević je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske (RS), u drugoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa Obradom Ožegovićem i Milutinom Babićem, pripadnicima Vojske RS-a, ubio tri zarobljenika.

“Nakon što su mještani sela Jasenovac 28. juna 1992. zarobili pripadnike oružanih snaga BiH Mustafu Cikotu, Emsuda Smailovića i Sadka Burnića, te ih sproveli pred poštu u mjestu Bravsko, Slavko Stričević zvani Švabo fizički ih je zlostavljao prilikom ispitivanja, udarajući ih šakama u predjelu glave”, navodi se u optužnici.

Nakon što je od siline udaraca zarobljeni Sadko Burnić pao na zemlju, kako se dodaje, prišao mu je Ožegović, koji nije dostupan pravosudnim organima, i ubio ga iz pištolja.

Prema optužnici, Stričević je naredio preostaloj dvojici zarobljenika da tijelo ubijenog ubace na traktorsku prikolicu, te ih je sa Babićem, koji je također nedostupan, odvezao do lokaliteta Derviševe jame i ubio ih.

“Da bi prikrili zločin, tijela ubijenih zarobljenika bacili su u jamu dubine 20 metara”, navodi se u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.
                                                                                                                                                              Dž.D.

Povezani članci

This post is also available in: English