Članak

Mladić: Vatra s položaja ABiH

6. Decembra 2012.00:00
U nastavku svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, kanadski general David Fraser potvrdio je da je Armija BiH (ABiH) “bar u jednom slučaju” otvorila minobacačku vatru na svoje građane u Sarajevu, kako bi za žrtve optužila Vojsku Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Dragana Ivetića, Fraser, nekadašnji pomoćnik komandanta UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo, nije mogao da precizira kada se to dogodilo, ali je opisao da je u centar grada prvo doletjela granata sa srpskih položaja, a nedugo zatim, kako je utvrdio UNPROFOR, isto mjesto pogodio je i projektil sa položaja ABiH.

Obje eksplozije, kako je dodao, izazvale su civilne žrtve.

U glavnom iskazu, Fraser je juče izjavio da je VRS podvrgavala Sarajevo neselektivnoj i pretjeranoj artiljerijskoj i snajperskoj vatri.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperskim napadima od 1992. do 1995. godine.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, general Fraser je potvrdio i da je ABiH kršila primirja pucajući iz pokretnih minobacača iz Sarajeva, uprkos zabrani upotrebe teškog oruđa.

Posvjedočio je i da je jednog francuskog pripadnika UNPROFOR-a u aprilu 1995. kod aerodroma ubio snajper “pretežno muslimanskih snaga”.

Snajperi ABiH, po svjedoku, djelovali su i sa zgrada UNIS-a i Izvršnog vijeća u centru Sarajeva.

Nakon što mu je branilac Ivetić iz knjige bivšeg komandanta UNPROFOR-a Michaela Rosea citirao da su na tramvaje u Sarajevu pucali ne samo srpski snajperisti nego i “tajna policija” nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, Fraser je odgovorio da za to nije čuo.

Potvrdio je, međutim, jednu od svojih ranijih izjava pred Haškim sudom, da su u septembru 1994. sa strane ABiH bili ispaljeni hici na automobile zapovjednika UNPROFOR-a, ali je napomenuo da je to bio “izolovani incident” i da je kolona uletjela u “unakrsnu vatru” tokom sukoba strana.

Na više puta ponovljeno pitanje advokata Ivetića da li je UNPROFOR zbog svega toga ikada zaprijetio vlastima u Sarajevu da će zatražiti vazdušne napade NATO-a protiv njihovih snaga, Fraser je odgovorio negativno, naglašavajući da su međunarodne snage ulagale oštre proteste.

“Mi nikada nismo zatražili vazdušne napade zato što u gradu nije bilo primjerenih meta… Nismo znali gdje su pokretni minobacači ABiH i stalno smo ih tražili… Nikada ne prijetite ako niste spremni da prijetnju ispunite. Nikada nismo prijetili muslimanima, samo smo protestovali”, kazao je svjedok.

Sugestiju branioca Ivetića da je to dokaz pristrasnosti UNPROFOR-a u korist muslimana, budući da je u septembru 1994. na zahtjev međunarodnih snaga bombardovao VRS, svjedok je odbacio.

“Mi nismo bili u ratu sa srpskom stranom, tamo smo bili sa mandatom UN-a. Vazdušni napadi bili su izazvani akcijama srpske vojske, koja je na vrijeme bila upozorena”, rekao je Fraser.

Unakrsno ispitivanje Frasera, Mladićeva Odbrana okončaće sutra.

General Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

R.M.

This post is also available in: English