Članak

MKSJ/ICTY: Momčilo Perišić pravosnažno oslobođen krivice

28. Februara 2013.00:00
Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Momčila Perišića, bivšeg generala Vojske Jugoslavije (VJ), krivice za zločine počinjene u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Perišić, bivši načelnik Generalštaba VJ, proglašen je 2011. godine krivim da je “pomagao i podržavao” zločine u BiH i Hrvatskoj, te je osuđen na 27 godina zatvora.

Theodor Meron, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, kazao je da je Prvostepeno vijeće pogriješilo kada je utvrdilo da je Perišić davao “konkretnu usmjerenu pomoć” pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), koji su činili zločine u Srebrenici i Sarajevu.
 
“Pretresno vijeće je konstatovalo da je VRS bila nezavisna od Vojske Jugoslavije, i da su te dvije vojske bile bazirane u dva zasebna geografska područja, a Žalbeno vijeće nije imalo dokaz da je Perišić bio prisutan kada su krivična djela planirana i izvršena”, rekao je Meron.

On je dodao da je Vrhovni Savjet Odbrane (VSO) Savezne Republike Jugoslavije davao obimnu pomoć VRS-u za “opće ratne napore”, a ne za pojedinačne zločine.

“Perišić je sprovodio politiku VSO. On je bio najviši časnik VJ i bio je podređen predsjedniku SRJ, a odbrambena politika i prioriteti bili su u nadležnosti VSO. Stoga, Žalbeno vijeće smatra da nije utvrđeno da je učinio djela konkretno usmjerena ka ohrabrivanju konkretnih zločina”, kazao je Meron.

Presudama Haškog tribunala je utvrđeno da je VRS izvršila kampanju terorisanja građana Sarajeva granatiranjem i snajperskim djelovanjem, te da je nakon pada zaštićene enklave Srebrenica učestvovala u ubistvima preko 7.000 Bošnjaka.

Ovom presudom Perišić je također oslobođen krivice za podržavanje granatiranja Zagreba u maju 1995. godine.

“Perišić je zatražio da se ne granatira Zagreb. (…) Ali nije dokazano da je on imao efektivnu kontrolu nad snagama u Srpskoj Krajini”, rekao je Perišić.

Obzirom da na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, naloženo je da se Perišić pusti na slobodu.

Momčilo Perišić je doveden u Tribunal u martu 2005. godine, a suđenje mu je počelo početkom oktobra 2008.

                                                                                                                              D.Dž.

This post is also available in: English