Članak

Strah od optuženog

6. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Bratuncu, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je kako je 1992. godine vidjela optuženog Najdana Mlađenovića, ali da u ranijim iskazima to nije smjela spominjati, jer ju je bilo strah.

This post is also available in: English

Svjedokinja Kadira Ramić je rekla kako je u maju 1992. godine sa djecom bila u kući komšije Ćamila Ramića u selu Hranča (opština Bratunac), gdje je kasnije došao i njen muž.

Prema njenim riječima, među vojnicima koji su došli u kuću je bio i optuženi Najdan Mlađenović, koji je imao crnu masku na glavi, ali ga je, kako tvrdi, prepoznala po “glasu i stasu”.

Svjedokinja je kazala da su vojnici izveli njenog supruga Šaćira i Osmana Ramića, i počeli ih tući, a poslije nekog vremena i ona je izašla iz kuće, kako bi djeci donijela vode.

“Čula sam kako neko iz motorole govori: ‘Komandire, uhvatili smo grupu balija. Gdje ćemo s njima?’ Na to je Najdan kazao da civile odvedu na cestu”, prisjetila se Kadira Ramić.

Ona se, kako je dodala, obratila Mlađenoviću, tražeći da joj poštedi muža a da će mu zauzvrat dati pištolj iz kuće.

“Najdan i još jedan momak su me gurali do kuće da im dam pištolj i ja sam im ga dala. Izašla sam iz kuće, a nakon toga su izašli i oni i kuća je počela gorjeti”, ispričala je svjedokinja.

Kada se vratila u kuću Ćamila Ramića, kako je rekla, vidjela je mrtve svog supruga Šaćira i Osmana Ramića.

Najdan Mlađenović i Savo Živković su optuženi da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane u Bratuncu učestvovali u zločinima nad nesrpskim stanovništvom u Hranči i Glogovi, gdje je ubijeno više desetina civila, a imovina opljačkana i zapaljena.

Na pitanje Optužbe zbog čega optuženog Mlađenovića nije spominjala u izjavama koje je dala 1998. Kantonalnom sudu u Tuzli, te 2008. godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), svjedokinja Ramić je rekla da se bojala optuženog.

“Bojala sam se i za sebe i za djecu. Nisam smjela reći, jer je Mlađenović tada bio na slobodi”, objasnila je Ramić.

Tužiteljica Ozrenka Nešković je kazala sudu kako je prije nekoliko dana brat Mlađenovićeve supruge nazvao sina Kadire Ramić, koji živi u Bratuncu.

“Rekao mu je kako zna da će njegova majka svjedočiti na sudu, te da predlaže da ne mijenja već date izjave”, rekla je tužiteljica.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. mart.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English