Članak

Zarobljenici s povredama

6. Marta 2013.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je čuo da je optuženi Edin Džeko bio u grupi vojnika koja je u drugoj polovini 1993. “malo” maltretirala hrvatske zarobljenike u Jablanici.

This post is also available in: English

Dajući iskaz pod pseudonimom J-1, svjedok je rekao da su pripadnici odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) u ljeto 1993. stigli u Donju Jablanicu i da im je komanda bila u Rogića kućama.

Svjedok, koji je bio pripadnik ove jedinice, kazao je da su hrvatski zarobljenici iz Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici dovođeni da rade određene poslove oko komande.

On je rekao da je radio u kuhinji restorana udaljenog od komande oko 200 metara, te da su zarobljenici koji su obavljali poslove dovođeni tu da jedu.

“Kratko sam pričao sa hrvatskim zarobljenicima. Pričali bi da bi im neko šamar opalio. Na nekom sam vidio povredu, natečeno oko…”, kazao je svjedok J-1.

Prema njegovim riječima, optuženi Džeko je rijetko dolazio u restoran i nije dovodio hrvatske zarobljenike.

“On je više bio pri komandi”, dodao je J-1.

Svjedok nije mogao reći od kojeg je zarobljenika tačno čuo da je spominjao Džeku.

Džeko, bivši vojnik odreda “Zulfikar”, optužen je za učešće u mučenju hrvatskih zarobljenika u Jablanici u drugoj polovini 1993. godine. Optužnica ga tereti i za zločin u Trusini počinjen 16. aprila 1993.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 12. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English