Vijesti


Određen pritvor Dejanu Radojkoviću 29. Maja 2012. Članak Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Dejanu Radojkoviću, osumnjičenom za zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici.
Lokalno pravosuđe – Popović: Suđenje počinje 13. juna 28. Maja 2012. Članak Početak suđenja Mirku Popoviću, optuženom za zločine u Gradišci, počeće 13. juna, odlučeno je na pripremnom ročištu u Okružnom sudu u Banjaluci.
Đelilović i ostali: Mijenjanje iskaza 25. Maja 2012. Članak U nastavku suđenja osmorici optuženih za zločin u “Silosu” 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog ispitivanja izmijenio dijelove svojih ranijih iskaza i pojasnio određene navode.
Zečević i ostali: Nalog za privođenje svjedoka 25. Maja 2012. Članak Suđenje petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama odgođeno je zbog nedolaska zaštićenog svjedoka Državnog tužilaštva KA-1, koji će biti priveden zbog odbijanja da se pojavi u sudnici.
Memić i ostali: Komandant je i u odsustvu odgovoran 25. Maja 2012. Članak Na suđenju za zločine u Trusini, svjedok Jovan Divjak pojasnio je kako je komandant odgovoran za podređene vojnike i ako je odsutan iz jedinice na neodređeni period.
Macić: Ucjenjivanje svjedoka 25. Maja 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene kod Konjica, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispričao je kako je saznao da je Zoran Đorđić tražio novac od Dragana Đorđića kako ga na Sudu BiH ne bi predstavio kao lažnog svjedoka.
Lokalno pravosuđe – Boljak: Sakatio ljude 25. Maja 2012. Članak Na suđenju Ranku Boljaku, optuženom za zločine na području Sarajeva, svjedok Optužbe ispričao je da ga je optuženi udarao šakama i nogama, te naredio drugom vojniku da udara njega i još dvojicu zarobljenika u kamionu hladnjači.
Izručen osumnjičeni za zločine u Srebrenici 25. Maja 2012. Članak Na zahtjev Državnog tužilaštva, Bosni i Hercegovini je izručen Dejan Radojković, osumnjičen za zločine počinjene na području Srebrenice u julu 1995. godine.
Karadžić: Odbijen zahtjev za uklanjanje incidenata 24. Maja 2012. Članak Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Odbrane Radovana Karadžića da se Tužilaštvu naredi da iz optužnice ukloni sve incidente za koje “nije iznijelo dovoljno dokaza”.
Lokalno pravosuđe – Zenica: Atif Krkalić osuđen na godinu dana zatvora 24. Maja 2012. Članak Kantonalni sud u Zenici proglasio je Atifa Krkalića, nekadašnjeg policajca iz Tešnja, krivim za zločine nad civilima i osudio ga na godinu dana zatvora.