Članak

Potvrđena optužnica za ubistva u Kamičku

5. Aprila 2013.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je otpužnicu protiv Dragana Bajića za zločin protiv civilnog stanovništva na području Ključa.

This post is also available in: English

Bajiću je na teret stavljeno da je kao vojni policajac Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u ubistvu pet bošnjačkih civila u selu Kamičak.

Prema optužnici, on i Marko Pauković su u oktobru 1992. godine iz automatskih pušaka usmrtili Hasana Razića, Minku Jusić, Muniru Hotić, Đemilu Behar i Safetu Behar, koja je u to vrijeme imala 12 godina.

Bajić je nedostupan pravosudnim organima BiH. On se, kao i Pauković, koji je ranije također optužen za ovaj zločin, nalazi u Srbiji.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću najavljuju da će, ukoliko se Bajić ne pojavi na ročištu za izjašnjenje o krivnji, predložiti da se ovaj predmet uputi Srbiji.

“Očekujemo da će se, kao i u dosadašnjem toku naše saradnje sa pravosudnim organima Srbije, i ti predmeti okončati i da će izvršioci tih krivičnih djela biti privedeni pravdi”, kazao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Dženita Džubur


This post is also available in: English