Članak

Karadžić “ne bi potpisao” direktivu za Srebrenicu

20. Juna 2013.00:00
Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, njegov bivši savjetnik Bogdan Subotić rekao je da optuženi nikada svjesno ne bi potpisao direktivu kojom je naložio Vojsci Republike Srpske (VRS) da u Srebrenici stvori “nepodnošljivu situaciju nesigurnosti, bez na

This post is also available in: English

de u život i opstanak”.

Subotić, koji je sa svjedočenjem počeo u srijedu, 19. juna, kazao je tokom unakrsnog ispitivanja da je takav nalog VRS-u bio protivpravan, ali je istovremeno izrazio sumnju da je Karadžić direktivu, koju je sačinio Glavni štab VRS-a, pročitao prije nego što je na nju stavio potpis.

“Ne vjerujem da bi to prihvatio da je pročitao. Smatram da predsjednik to nije pročitao”, ustvrdio je Subotić. On je dodao da “ne isključuje mogućnost” da je stranica sa navedenom rečenicom naknadno ubačena u “Direktivu broj sedam”, koju je Karadžić uputio VRS-u u martu 1995. godine.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 Bošnjaka u Srebrenici. On je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Osvrćući se na Subotićevu tvrdnju da su optužbe za genocid “50 odsto prevara”, tužilac Alan Tieger citirao je svjedoku izvode iz dokumenata međunarodne zajednice o ubistvima i sugerisao da su i Karadžić i Subotić to morali znati. “Ja tvrdim da je sve ovo laž”, odgovorio je svjedok.

Tužilac je ispitivao Subotića i o masakru Bošnjaka na Korićanskim stijenama na Vlašiću, gdje je 21. avgusta 1992. ubijeno preko 150 Prijedorčana. Kao ministar odbrane RS-a, Subotić je rekao da je učestvovao na sastanku u Banjaluci sa zvaničnicima tamošnje policije na kojem su razgovarali o istrazi o tom zločinu. Subotić je kazao da je policajcima prenio Karadžićev nalog da se sprovede istraga i kazne počinioci.

Na tvrdnju tužioca da je bilo poznato ko su počinioci zločina i da ih je lako bilo identifikovati i uhapsiti, Subotić je uzvratio da su mu sagovornici rekli da su odgovorna tri policajca – od kojih je jedan kasnije osuđen, a dvojica su ubijena – i da, po odlasku sa sastanka, više u to nije ulazio.    

Nakon što je tužilac Tieger insistirao da su policijski zvaničnici znali za identitet počinilaca, Subotić je odgovorio: “Ako vi to imate da su znali, verujem vam. Ja u to nisam bio upućen.” Tvrdio je da je Karadžić u to vrijeme imao “milion problema” i da je istragu prepustio institucijama.

Subotić je kazao i da je tadašnji načelnik prijedorske policije Simo Drljača kasnije smijenjen sa dužnosti, na šta mu je tužilac predočio da je Drljača unaprijeđen i poslat na dužnost u ministarstvo i da ga je naknadno Karadžić odlikovao.

Osvrćući se na logore u okolini Prijedora, Tieger je pitao Subotića i da li prihvata da su hiljade Bošnjaka u njima držane pod nehumanim uslovima i izgladnjivane, prikazujući fotografiju jednog od njih. “Nije baš tako, to su namještene stvari –  fotografije”, odgovorio je svjedok.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u petak, 21. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English