Članak

“Nepotrebno” zauzimanje Srebrenice

21. Juna 2013.00:00
Penzionisani obavještajni pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Petar Salapura posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da likvidacija Bošnjaka nikada prije napada na Srebrenicu u julu 1995. godine nije pominjana u Glavnom štabu VRS-a.

This post is also available in: English

Salapura, koji je u vrijeme tih događaja bio načelnik Obavještajne uprave Glavnog štaba VRS-a, svjedočio je u odbranu Karadžića odmah nakon što je, u drugoj sudnici, završio iskaz na suđenju bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću, gdje je bio – svjedok Haškog tužilaštva.

Pukovnik Salapura je izjavio da je Obavještajna uprava Glavnog štaba VRS-a, uoči napada na Srebrenicu smatrala da je zauzimanje enklave bilo “nepotrebno” zbog pretpostavljene negativne reakcije međunarodne zajednice. Ta uprava, stoga, “nije imala ništa sa operacijom ‘Srebrenica’”.

Svjedok je rekao da je Deseti diverzantski odred VRS-a bio “samostalna jedinica pri Glavnom štabu”, a pod direktnom komandom Mladića. Pripadnici tog odreda učestvovali su u strijeljanju muslimanskih zarobljenika nakon pada Srebrenice, rekao je Salapura.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, optužen je, kao i Mladić, za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca u danima nakon što je 11. jula 1995. VRS zauzela Srebrenicu.

Optužnica tereti Karadžića i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladića je pukovnik Salapura, kako je izjavio, sreo 13. jula 1995. u samoj Srebrenici, na putu iz Srbije ka Han-Pijesku. Obavijestio ga je o saznanjima – koja je dobio od inostranih izvora – da će Hrvatska vojska (HV) početkom avgusta napasti Kninsku krajinu i nastaviti dejstva u Republici Srpskoj.

Istog dana, u Novoj Kasabi je vidio bošnjačke zarobljenike, koje su čuvali vojni policajci VRS-a, a atmosferu na fudbalskom igralištu opisao je kao “ležernu”. 

U Potočarima, Salapura je bio očevidac ukrcavanja srebreničkih Bošnjaka u autobuse kojima ih je VRS odvozila – žene i djecu u Kladanj, a muškarce u Bratunac.

Prema optužnici i ranijim presudama Suda, VRS je zarobljene Bošnjake zatim prebacila na više lokacija u okolini Zvornika i tamo strijeljala. 

Salapura je izjavio i da je obavještajnu djelatnost tokom srebreničke operacije od njegove uprave preuzeo Drinski korpus VRS-a, koji je i osvojio enklavu.

Na pitanja tužilaca Salapura će odgovarati u ponedjeljak, 24. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English