Članak

Presuda Goranu Sariću 28. augusta

24. Juna 2013.00:00
Iznoseći završnu riječ, Odbrana Gorana Sarića, optuženog za zločine počinjene u Sarajevu 1992. godine, zatražila je od Sudskog vijeća da donese oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Nakon što je Sarićeva Odbrana iznijela završnu riječ, Sudsko vijeće je zakazalo izricanje presude za 28. august ove godine.
Odbrana je u završnoj riječi naglasila kako je Tužilaštvo BiH optužilo Sarića za udruženi zločinački poduhvat (UZP), ali da tokom postupka nije dokazalo učešće optuženog u njemu. Sarićeva braniteljica Ozrenka Jakšić navela je i da nema dokaza da je optuženi poznavao druge osobe koje se navode kao članovi UZP-a.
“Nema dokaza da je Sarić lično izvršio neko djelo iz optužnice. Tužilaštvo nije dokazalo da je Sarić znao za UZP sve i da je taj UZP postojao”, rekla je Jakšić. 
Sarić je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Srpske opštine Centar, 19. juna 1992. naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir. Grupa od 11 zatočenika kasnije je ubijena na lokalitetu Skakavac.
Prema optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).
Odbrana je kazala kako Sarić 19. juna 1992. nije bio na području Nahoreva, te da nije mogao nerediti da se tog dana bilo šta izvrši. Braniteljica je rekla da na području opštine Centar nije bilo širokog i sistematičnog napada, kao ni u Nahorevu, te je naglasila da je SJB Srpske opštine Centar formirana tek 28. juna 1992. godine.
“Bez osnivanja opštine ne možemo govoriti ni o formiranju SJB-a. (…) Sarić nije bio imenovan na poziciju načenika, a i dokazi ne ukazuju da je on faktički bio načelnik SJB-a Centar (…) Nema dokaza kojima se Sariću može pripisati transport muškaraca iz Nahoreva i zatvaranje. Tako da se njemu ne može pripisati odgovornost za događaje od 19. juna”, kazala je Jakšić.
Ona je naglasila i da optuženi ne može biti odgovoran za osobe koje su kasnije ubijene. Govoreći o progonu za koji je Sarić optužen, braniteljica je rekla da nema dokaza da je Sarić imao diskriminatorsku namjeru, te je navela primjer kada je optuženi spasio neke zarobljenike od osobe koja ih je htjela ubiti.
Sudu se kratko obratio i Sarić, kazavši da je uvijek cijenio ljudski život te da mu je žao osoba koje su stradale.
“Žao mi je svih stradalih, ali smatram da nisam ničim doprinio njihovom stradanju. Vjerujem da će sud donijeti pravednu odluku”, rekao je Sarić.
U svojoj završnoj riječi Tužilaštvo BiH je prethodno zatražilo da se Sarić oglasi krivim.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English