Članak

Više od 30 osumnjičenih u Srbiji

15. Jula 2013.00:00
Na sastanku tužilaca iz BiH i Srbije održanom u Beogradu pokrenuto je pitanje saradnje u istragama protiv 30 osumnjičenih koji se trenutno nalaze u Srbiji.

This post is also available in: English

Tužioci iz BiH su kolege iz Srbije upoznali s predmetima protiv više od 30 osoba čije procesuiranje u BiH nije moglo biti realizovano jer se one nalaze na teritoriji Srbije.

“Među ovim osobama ima i onih protiv kojih je u BiH podignuta optužnica”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

“Kolege iz Srbije su dale čvrsta obećanja da će provjeriti da li se navedene osobe nalaze u Srbiji, nakon čega će se dogovoriti daljnji koraci oko njihovog procesuiranja”, stoji u saopštenju.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je od BiH zatražilo pomoć u pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava ratnog zločina iz Srbije i Crne Gore koje su otete iz voza u mjestu Štrpci. Pretpostavlja se da se njihovi posmrtni ostaci nalaze u BiH.

“Tužilaštvo BiH je obećalo maksimalnu pomoć kolegama iz Srbije u pronalasku i ekshumiranju ovih posmrtnih ostataka”, navodi se u saopštenju.

Ovo su prva konkretna pitanja o kojima je razgovarano nakon što su Srbija i BiH potpisale Protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina u februraru ove godine.

Ovaj dokument omogućava ustupanje dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina između dvaju tužilaštava, posebno u slučajevima paralelnih istraga.

Denis Džidić


This post is also available in: English