Članak

Riječi hvale za Miluna Kornjaču

21. Augusta 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Odbrane je rekao da je optuženi Milun Kornjača dobio čin oficira zbog zasluga u ratu.

This post is also available in: English

Svjedok Rade Danilović je krajem 1993. godine postao komandant Treće lake pješadijske podrinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u sklopu koje je Kornjača komandovao Sedmom četom. 

“Bio si disciplinovan i hrabro izvršavao zadatke”, kazao je Danilović odgovarajući na pitanja optuženog.

Iako nije završio vojnu školu, pojasnio je svjedok, Kornjača je čin oficira dobio zbog dobrog vođenja Sedme čete, koja je bila regularna jedinica.

Danilović, koji je 1993. godine, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), iz Srbije došao na poziv rukovodstva Republike Srpske (RS) da pomogne srpskom narodu, naveo je da nikada sa Kornjačom nije imao problema.

“Ne sjećam se da si i jedno naređenje izvršio na svoju ruku ili, ne daj Bože, napravio neku glupost”, rekao je svjedok optuženom.

Kornjači se, kao bivšem komandantu paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudi za zločine u Čajniču počinjene 1992. godine. Na teret su mu stavljeni progon i ubistva Bošnjaka.

Danilović je posljednji svjedok Odbrane. Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog Odbrane da optuženog vještači neuropsihijatar koji će za nekoliko sedmica pripremiti nalaz, nakon čega će suđenje biti nastavljeno.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English