Članak

Svjedoci Odbrane o zlostavljačima u Uzamnici

20. Augusta 2013.00:00
Prvi svjedoci Odbrane Olivera Krsmanovića ispričali su kako su 1992. godine zlostavljani tokom zatočeništva u kasarni Uzamnica u Višegradu, ali nisu spominjali optuženog.

This post is also available in: English

Svjedok Nurko Dervišević je u magacinu kod kasarne proveo 28 mjeseci. On je rekao da je u Uzamnici udaran nekoliko puta, ali da su drugi zatočenici mnogo gore prošli.

“Olivera sam malo poznavao. Nisam ga vidio. Da li je bio ili nije, ne znam. Nisam čuo da ga je neko spominjao”, kazao je on. 

Nakon što mu je tužilac Mirko Lečić predočio iskaz dat u istrazi 2011. godine, svjedok je potvrdio da je tada izjavio da mu je neko od zatvorenika spominjao da je dolazio Krsmanović. 

Optužnica tereti Krsmanovića da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u mučenju civila u kasarni, zajedno sa Milanom Lukićem, koji je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

U sudnici je pročitan iskaz svjedoka Adema Berberovića, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). On je, kao i svjedok Dervišević, potvrdio da je s njima bio zatočen Šaban Muratagić, koji je “sarađivao sa Srbima” i tukao druge Bošnjake. 

Muratagić, koji je preminuo, u iskazu koji je Tužilaštvo BiH ranije uvrstilo u dokaze, naveo je da je optuženi bio u grupi koja je dolazila uveče i tukla zatočenike. 

Svjedok Berberović je ispričao da su ih tukli stražari, kao i vojnici koji su dolazili sa strane. Neki od zatočenika nisu preživjeli batine ili su odvedeni bez traga, rekao je svjedok i opisao kako su jednom tjerani da siluju žene. 

“Tukli su me toliko puta da se ne mogu ni sjetiti svakog slučaja. Kad je za komandanta kasarne došao Stojan umjesto Đure Đurišića, više nas nisu toliko tukli… Milan i njegovi vojnici su me pretukli puno puta. Stražari bi ih pustili u hangar. Šabana nisu tukli. Lukić je jednom izveo četvoricu, i nikad se nisu vratili”, naveo je Berberović. 

Svjedok je izjavio da su s Milanom Lukićem bili Miloš i Sredoje Lukić, Budimir Kovačević te izvjesni Šekarić iz Goražda. 

Tužilac Lečić nije se protivio uvođenju ovog iskaza, ali je napomenuo da je Berberović svjedočio protiv Lukića i da nije pitan za ostale, na šta je branilac Slaviša Prodanović rekao da je svjedok nabrojao osobe koje su dolazile s njim. 

Berberović je, kazao je tužilac, 2008. godine u izjavi datoj udruženju “Žena – žrtva rata” nabrojao 16 lica koja su “vršila maltretiranja” i među njima i optuženog. 

Suđenje Krsmanoviću, kojem se sudi i za ubistva, silovanja i prisilne nestanke bošnjačkog stanovništva u Višegradu, biće nastavljeno 27. avgusta.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English