Vijesti


Svjedok nije viđao optuženog 4. Aprila 2013. Članak Prvi svjedok Odbrane Veselka Raguža, kojem se sudi za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, rekao je da optuženog nije vidio 13. jula 1993. godine u Koštanoj bolnici u Stocu.
Bez saznanja o selu Brdo 4. Aprila 2013. Članak U nastavku svjedočenja, optuženi Milun Kornjača kazao je da mu nije poznato da su civili iz sela Brdo u blizini Čajniča tokom 1992. godine zatvarani u metalni kontejner na Mostini.
Ubrzano rješavanje predmeta 4. Aprila 2013. Članak U Odsjeku za ratne zločine u Kantonalnom tužilaštvu u Zenici smatraju da su tokom protekle godine postigli izuzetne rezultate unatoč problemima kao što su nedovoljan broj tužilaca i neadekvatan prostor za rad.
Akti sabotaže i terorizma 3. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, Milovan Bjelica, svjedok odbrane, negirao je odgovornost srpskih vlasti u Sokocu za zločine i odlazak Bošnjaka iz te opštine 1992. godine.
Identifikacija optuženog 3. Aprila 2013. Članak Na suđenju Mladenu Markoviću za zločine počinjene na području Višegrada, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu u materijalne dokaze je uložilo album sa fotografijama, gdje se nalazi i ona na kojoj su zaštićene svjedokinje identifikovale optuženog.
Nijedan od sedam svjedoka nije došao 3. Aprila 2013. Članak Suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu odgođeno je jer se nijedan od sedam pozvanih svjedoka Tužilaštva BiH nije pojavio.
Seksualno zlostavljanje muškaraca u policiji 3. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine na području Višegrada, svjedoci Tužilaštva potvrdili su pred Sudom BiH da su tokom maja 1992. godine u policijskoj stanici u Višegradu bili fizički, psihički i seksualno zlostavljani.
Očekivani napad na selo Serdari 3. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin u Kotor-Varoši, vještak Odbrane trećeoptuženog Seada Menzila je tokom unakrsnog ispitivanja potvrdio da je napad na selo Serdari bio očekivan.
Paljenje kuće u Hranči 3. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, Državno tužilaštvo pročitalo je iskaz preminulog svjedoka u kojem je navedeno da su Najdan Mlađenović i Sava Živković bili u selu Hranča u maju 1992. godine.
“Prilično gadan” 3. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su optuženi Zoran Dragičević i Veselin Vlahović Batko odveli njenog brata u zgradu “Digitron Buje”, odakle se vratio “sav crn od udaraca”.