Vijest

Nefail Čehić osuđen zbog prijetnji novinarima BIRN-a BiH

14. Jula 2023.15:57
Općinski sud u Sarajevu osudio je Nefaila Čehića na uslovnu kaznu zbog prijetnji novinarima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Čehić je nakon priznanja krivnje, kako navode iz Tužilaštva KS-a, proglašen krivim za krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” i osuđen uslovno na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Detektor je ranije pisao kako je Čehić 7. augusta 2020., ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život i tijelo zaposlenih u redakciji BIRN-a BiH – svjestan da navedenim ugrožava njihovu sigurnost i izaziva uznemirenje, što je i htio – sa svog korisničkog Facebook profila “Ljepota prirode” na Facebook profil “Detektor”, redakcije BIRN-a BiH u Sarajevu, poslao poruku sa sadržajem ozbiljne prijetnje.

Optuženi je psovao i vrijeđao novinare BIRN-a BiH, pominjući terorističku organizaciju ISIL, između ostalog istakavši: “Sve vas treba po kratkom postupku”, što je, kako se navodi u optužnici, izazvalo osjećaj ugroženosti za sopstveni život i tijelo, te uznemirenje kod zaposlenih u redakciji.

Čehić je poslao poruku nakon što je BIRN BiH objavio analizu i 116. epizodu magazina “TV Justice“ pod nazivom “Može li se bivšim borcima ISIL-a u BiH suditi i za ratne zločine“.  Ova emisija govori o mogućnosti da se povratnicima sa ratišta u Siriji, osim za terorizam, sudi i za ratne zločine, što je praksa nekih evropskih zemalja kojom se povećavaju kazne za pridruživanje terorističkoj organizaciji takozvane Islamske države.

    Jasmin Begić