Vijesti


Tužilaštvo želi još dva mjeseca pritvora osumnjičenom za terorizam 15. Maja 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Edinu Podgori, osumnjičenom za terorizam, zbog prijetnji koje je u aprilu uputio preko društvenih mreža, dok je Odbrana predložila izricanje mjera zabrane.
Slavica Injac pravosnažno oslobođena nakon skoro sedam godina postupka 15. Maja 2024. Vijest Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je oslobodio optužbe za nesavjestan rad u službi Slavicu Injac, bivšu direktoricu Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koja je ranije bila optužena u predmetu “Bobar banka”.
Tri stvari koje trebate znati o izvještaju visokog predstavnika za UN 15. Maja 2024. Vijest Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podnio je redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kojem se osvrnuo na krizu s kojom se zemlja suočava od oktobra prošle godine. Detektor je iz izvještaja koji će biti predstavljen pred Vijećem sigurnosti izdvojio najvažnije detalje o tranzicijskoj pravdi, vladavini zakona i pokušajima da se oslabe institucije.
Spomenici stradaloj djeci šalju najsnažniju antiratnu poruku 14. Maja 2024. Vijest Tridesetak mladih osoba s prostora bivše Jugoslavije boravilo je u Prijedoru i selu Zecovi u sklopu studijske posjete “Put sjećanja na djecu stradalu u ratu“ u organizaciji Centra za mlade “Kvart“, a u svrhu memoralizacije stradanja djece u ratu u BiH od 1992-1995. godine.
Debevcu i Mehmedagiću ukinuta mjera zabrane napuštanja boravišta 14. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno–sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i druga djela, ukinuta mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.
Alisa Ramić nije tražila odgodu izdržavanja kazne zatvora 14. Maja 2024. Vijest Državni sud nije zaprimio zahtjev za odgodu početka izdržavanja kazne zatvora za Alisu Ramić, pravosnažno osuđene na dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. na Ilidži, saznaje Detektor.
Delimustafić i ostali: Pravni zastupnik predložen kao svjedok u optužnici 14. Maja 2024. Suđenje U sarajevskom Kantonalnom sudu otkazano je suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela, jer je jedan od zastupnika optuženih pravnih lica predviđen kao svjedok u optužnici.
Helezovo odavanje počasti žrtvama Grabovice porodicama vraća nadu u istinu 13. Maja 2024. Vijest Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao je počast civilima hrvatske nacionalnosti koje su početkom septembra 1993. u Grabovici kod Mostara ubili pripadnici Armije BiH.
Odgođeno disciplinsko ročište protiv tužioca Adisa Berbića 13. Maja 2024. Vijest Prvostepeno disciplinsko ročište protiv tužioca zeničkog Kantonalnog tužilaštva Adisa Berbića odgođeno je zbog njegove nemogućnosti da pristupi jer je, kako je rečeno, počeo raditi.
Memić i ostali: Suđenje odgođeno zbog zdravstvenog stanja optužene Mulaosmanović 13. Maja 2024. Suđenje Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja optužene Azre Mulaosmanović.