Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine u Odžaku 7. Februara 2024. Vijest Kantonalni sud u Odžaku potvrdio je optužnicu protiv Zdenka Mikulića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen tokom 1992. godine u ovom gradu.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Foči 6. Februara 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine, saznaje Detektor.
Krstić ponovo zatražio prijevremeno puštanje na slobodu 5. Februara 2024. Vijest Bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici, ponovo je zatražio od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) prijevremeno puštanje na slobodu nakon što je ranije Mehanizam u više navrata to odbio.
Odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu trojice haških osuđenika 2. Februara 2024. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu odbio je zahtjeve za prijevremeno puštanje na slobodu haških osuđenika Brune Stojića, Stojana Župljanina i Radivoja Miletića.
Tužilaštvo BiH uredilo optužnicu za zločine u Briševu 31. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo je Državnom sudu uređenu optužnicu za napad na prijedorsko selo Briševo u julu 1992. godine, kada je ubijeno više od 60 osoba. Sud je prethodno, zbog nedostataka, ovu optužnicu vraćao na uređenje.
Potpisan memorandum o preuzimanju podataka iz haških presuda 30. Januara 2024. Vijest Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) potpisali su memorandum o saradnji kojim se precizira preuzimanje podataka iz pravosnažnih osuđujućih presuda za državljane BiH koje su izrekli međunarodni sudovi u Hagu.
Potvrđena optužnica protiv Vojina Pavlovića zbog veličanja osuđenog za ratne zločine 30. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Vojina Pavlovića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja osobe osuđene za ratne zločine.
Naredbe za raspisivanjem potjernica za osuđenim zbog zločina u Zecovima 30. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za Dušanom Milunićem, Ilijom Zorićem i Zoranom Stojnićem, koji su nepravosnažno osuđeni na 40 godina zatvora za zločine počinjene u Zecovima kod Prijedora, saznaje Detektor.
Do kraja godine Sarajevo dobija spomenik civilima ubijenim tokom opsade 29. Januara 2024. Vijest Gradska uprava Sarajevo raspisala je javni poziv za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja civilnim žrtvama rata od 1992. do 1995. godine, čije će podizanje biti simbol sjećanja i otpora protiv nasilja i mržnje koje su pretrpjeli građani tokom najduže opsade u modernoj historiji. Iz Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo pozivaju građane na dostavljanje imena ubijenih civila.
Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi 26. Januara 2024. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu kojom se Nerminu Poriću na teret stavlja ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Bosanske Krupe 1995. godine.