Analize i istraživanja


Milomir Savčić Stručnjaci za sigurnost smatraju da Savčićev bijeg od zakona nije moguć bez pomoći političkih i bezbjednosnih struktura 19. Avgusta 2021. Analiza Već deset dana pravosudne i policijske institucije u Bosni i Hercegovini nemaju informaciju o nestalom nekadašnjem komandantu pri Vojsci Republike Srpske (VRS) Milomiru Savčiću, čiji bijeg, kao i većine nedostupnih lica – prema stručnjacima za sigurnost – ne bi bio moguć bez podrške struktura vlasti i bezbjednosnih službi.
Zašto je bh. pravosuđu teško spriječiti bijeg optuženih za ratne zločine? 11. Avgusta 2021. Analiza Nestanak bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) Milomira Savčića nakon što mu je određen pritvor samo je posljednji u nizu primjera bijega optuženih ili osuđenih za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Dok sudije i tužioci kažu kako je teško zakonski spriječiti bijeg, iz udruženja žrtava traže da se pronađe način za rješenje problema koje odlaže pravdu.
Nastavlja se višegodišnja enigma predmeta ratnih zločina proslijeđenih iz Haaga 10. Avgusta 2021. Analiza Iako je pravosuđu u Bosni i Hercegovini prije 17 godina Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) dostavilo 848 predmeta oznake “A”, što znači da postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je osoba počinila teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, Državno tužilaštvo nikada nije objavilo podatke o daljnjoj sudbini tih predmeta, a gotovo podjednaku zatvorenost prema žrtvama i javnosti imaju i niži sudovi.
Uvođenje presuda Haškog tribunala u krivičnu evidenciju još uvijek na čekanju 5. Avgusta 2021. Analiza Bosna i Hercegovina je još 2018. godine primila od Haškog tribunala podatke o presudama osuđenih za ratne zločine, ali još uvijek nije usvojila propise kojim bi ove presude postale dio krivične evidencije osuđenih. Udruženja žrtava upozoravaju na posljedice odugovlačenja ovog procesa po ravnopravnost građana.
Smanjeno negiranje genocida u medijima i na Twitteru nakon Inzkove odluke 3. Avgusta 2021. Analiza Primjeri negiranja genocida u Srebrenici smanjeni su nakon što je Valentin Inzko naložio dopune zakona kojima se kriminalizira osporavanje ili glorificiranje genocida i ratnih zločina, pokazuje analiza objava koje je na Twitteru i u medijima pratila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Nedostatak prakse izazov za procesuiranje negiranja genocida i drugih zločina 30. Jula 2021. Analiza Tužioci u Federaciji godinama su oklijevali koristiti dio Krivičnog zakona kojim se zabranjuje poricanje genocida, a ta je praksa mogla pomoći da se brže krene u primjenu dopuna Zakona na državnom nivou koje sada zabranjuju negiranje zločina utvrđenih sudskim presudama, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
BIRN Fact Check: Izvještaj o stradanjima u Srebrenici u suprotnosti sa sudski utvrđenim činjenicama 29. Jula 2021. Analiza BIRN Bosne i Hercegovine je provjeravao koliko se ključni navodi iz “Izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine” razlikuju od činjenica utvrđenih tokom velikog broja suđenja. Niz stavova navedenih u ovom dokumentu protivi se zaključcima donesenim u više presuda Haškog tribunala, iako se komisija u radu poziva na ove presude.
Državno tužilaštvo za pola godine podiglo samo dvije optužnice za ratne zločine 15. Jula 2021. Analiza Državno tužilaštvo je u prvih šest mjeseci podiglo samo dvije optužnice za ratne zločine, od čega se jedna odnosi na osobu ranije osuđenu na 18 godina zatvora, pokazala je analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Dva dana do 11. jula: Hoće li Valentin Inzko ispuniti obećanje o zakonu o zabrani negiranja genocida? 9. Jula 2021. Analiza “Zalagat ću se da se u Parlamentu BiH donese zakon o negiranju genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon”, izjava je koju je medijima dao visoki predstavnik Valentin Inzko prilikom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici. Dvije godine kasnije, dva dana do obilježavanja 26. godišnjice, ovaj zakon nije usvojen pred Državnim parlamentom, a žrtve i javnost smatraju da je visoki predstavnik mogao i morao uraditi više za procese tranzicione pravde.
Od prošlog jula izrečene dvije kazne za genocid u Srebrenici 8. Jula 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je u proteklih godinu dana za genocid u Srebrenici izrekao samo prvostepenu presudu kojom je osuđen Srećko Aćimović, nekadašnji komandant bataljona na području Zvornika, dok je Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) potvrdio doživotnu kaznu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. Za godinu dana podignuta je samo jedna optužnica.