Suđenje

Delimustafić i ostali: Naloženo privođenje optuženog Kapura

9. Jula 2024.14:34
Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima za nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina odgođeno je jer se optuženi Kemo Kapur nije pojavio zbog bolesti, te je naloženo njegovo privođenje.
Optuženi i branioci u predmetu “Delimustafić i ostali”. Foto: BIRN BiH

Kapur nije pristupio na ročište, kako je kazala braniteljica Sabina Mehić, zbog zdravstvenih problema.

“Dostavili smo jučer nalaz Opće bolnice ‘Abdulah Nakaš’ da je optuženi u kolicima, naloženo je mirovanje”, rekla je braniteljica Sabina Mehić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović upitao je zbog čega optuženi nije zadržan u bolnici, na šta je Mehić kazala da je pušten na kućno liječenje, uz strogo mirovanje.

Todorović je potom naložio da Kapur bude priveden na naredno ročište, koje je zakazao za 16. juli.

Kapur, sarajevski advokat, optužen je u predmetu sa Alijom Delimustafićem, Izetom Musićem, Zoranom Lončarom, Emirom Karačom, Elvirom Kreho, Džemalom Karićem, Lejlom Cerić, Suadom Hadžić, Edinom Mutevelić, Enverom Delimustafićem, Samirom Skorupan, Seadom Hadžićem, Zaimom Spahovićem, Hamdijom Habulom i Ševalom Arnautović te više pravnih lica.

Njima je na teret stavljen organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaja nekretnina, te druga krivična djela počinjena u periodu od 2009. do 2016. godine.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u aprilu, više od šest godina nakon potvrđivanja optužnice. Bilo je planirano da na današnjem ročištu bude nastavljeno čitanje optužnice.

Marija Taušan