Vijest

Najavljena akcija krečenja prijetnji ispisanih na ulazu zgrade u kojoj stanuje novinar Dinko Gruhonjić

22. Marta 2024.14:04
Nezavisno društvo novinara Vojvodine najavilo je akciju krečenja prijeteće poruke ispisane na ulazu zgrade u kojoj stanuje Dinko Gruhonjić, novinar i vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji smatra da je napad na njega usmjeren od vlasti kako bi bio protjeran iz Srbije.

Grafit mržnje ispisan na ulazu Dinka Gruhonjića. Foto: Dinko Gruhonjić

“Dinko – Šakiću za večni dom si spreman”, ispisano je na ulazu u haustor zgrade u kojoj Gruhonjić stanuje, kao i natpis “Srpska Vojvodina”.

Prema pisanju Raskrinkavanja, portala KRIK-a iz Srbije, ovakva poruka je ispisana nakon što se na pojedinim portalima i društvenim mrežama pojavio montirani snimak u kome navodno Gruhonjić veliča ustaškog zločinca i zapovjednika logora Jasenovac, Dinka Šakića. On je, kako se navodi, tokom gostovanja na festivalu u Hrvatskoj, govoreći kako su ga sve nazivali zbog njegovog rada i opredjeljenja, rekao ironično: “Pa su mi čak izmislili ime Sabahudin, iako ja imam jedno lijepo ime – Dinko, kao Dinko Šakić.” To je, kako piše Raskrinkavanje, dio snimka, koji je prerezan i suprotan ostatku konteksta.

“Ukoliko se pogleda cio snimak tribine – istina je drugačija”, piše Raskrinkavanje, kao i da su na montirani snimak reagovali pojedini srbijanski političari i funkcioneri, te studentske organizacije, dok su iz “Konzervativnog pokreta – Naši” zatražili da se Gruhonjić izbaci s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na kojem radi kao vanredni profesor.

S druge strane, studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu okupljeni u neformalnoj grupi STAV i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) osudili su prijetnje.

“Čemu je bila posvećena moja autoironija? Kao prvo, referisao sam se na netom predstavljeno novo izdanje knjige “Točka na U” jednog od mojih novinarskih uzora Viktora Ivančića, u kojoj se govori o suđenju Dinku Šakiću, reviziji istorije i kritikuje ustaštvo u Hrvatskoj. Kao drugo – i najvažnije – ja sam se sprdao sa nacionalistima koji su mi nadenuli ime Sabahudin. Pa sam im rekao da nije bilo potrebe da se trude, pošto se već zovem Dinko, kao Dinko Šakić o kojem se govorilo na prethodnoj tribini”, pojašnjava za Detektor Gruhonjić.

I prije ovih natpisa na zgradi, Gruhonjić je govorio da je “rekorder” po broju napada, uvreda i prijetnji.

“Pošto sam sad dugodecenijski nosilac boračke spomenice kad su prijetnje u pitanju, nažalost, moram da konstatujem da je ovo možda najjači napad do sada i da se dobija na više frontova i da sve indicije ukazuju da dolazi direktno s vrha vlasti… Odvija se paralelno kad je moj novinarski rad u pitanju i kad je moj akademski rad u pitanju, sa očiglednom željom da me protjeraju iz Srbije”, rekao je Gruhonjić za Detektor.

Grafiti usmjereni protiv Gruhonjića prvi put su na njegovom ulazu bili ispisani 2020. godine, uz neonacističke natpise i simbole te poruku “Ratko Mladić srpski heroj”.

Prijetnje je Gruhonjić prijavio policiji i Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava Srbije kažu da je ova situacija opasna za sve, te da je ovoga puta samo usmjerena protiv Gruhonjića. Ispisivanje poruka mržnje i pretnje smrću su nešto preko čega se ne prelazi, institucije su dužne da reaguju na ovo, naveli su.

“Ukoliko ne budemo imali konkretne akcije predstavnika države i institucija, to će značiti da je progon i ugnjetavanje neistomišljenika uspješno poturen kao sasvim legitiman oblik neslaganja. Dok se aktivisti koji brane fer i slobodne izbore nazivaju fašistima, ekstremisti koji prijete, slobodno hodaju ulicama potpuno uvjereni u ispravnost svojih djela”, rekla je Sofija Todorović, programska direktorica Inicijative.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) su saopćili da će 22. marta 2024. godine u Novom Sadu biti organizovana javna akcija krečenja prijetećih poruka.

Nino Bilajac