Sarajevo

Sud-BiH2-e1596647919274-1280x720.jpg

4. Avgusta 2020.

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo da će zatražiti stav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća povodom akta i zaključaka Suda BiH i optužilo ovu instituciju da je dopis dostavilo samo pojedinim rukovodiocima u Tužilaštvu, iz Državnog suda su optužili Tužilaštvo da dezavuiše javnost i da se akt odnosi na uočene nepravilnosti u praksi sa ciljem vraćanja postupanja Tužilaštva u zakonite okvire. Dok niti jedna niti druga institucija nisu navele detalje o kakvim mogućim nepravilnostima se radi, pravni stručnjaci smatraju ovakvu komunikaciju dvije državne pravosudne institucije neprimjernom.


Ilustracija.-Izvor-Freepik-1280x720.jpg

29. Jula 2020.

Građani koji se žele testirati na COVID-19 u privatnim poliklinikama u Sarajevu morat će na takvu uslugu sačekati oko dvije sedmice jer su privatne poliklinike i laboratorije ograničene tehničkim mogućnostima Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i drugih akreditovanih laboratorija, što je jako malo s obzirom na potrebe, kaže doktor Djinan Al-Tawil za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Rusmir-Karkin1-1024x715.jpg

24. Jula 2020.

Nakon što je Regionalna advokatska komora Sarajevo najavila da će stupiti u štrajk i podnijeti krivičnu prijavu protiv federalnog ministra pravde Mate Jozića – zbog najavljene izmjene Zakona o advokaturi prema kojoj bi Ministarstvo određivalo visinu njihove tarife – ovaj prijedlog zakona povučen je iz parlamentarne procedure, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


nacelnik-e1595418375942.jpg

22. Jula 2020.

Iako je Općinski sud optužnicu protiv Semira Efendića, načelnika sarajevske Općine Novi Grad, potvrdio gotovo dvije i po godine nakon saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradao pješak, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo kaže da je razlog ovako dugog vremenskog perioda opravdan zbog nedostatka vještaka sudske medicine. Efendić se oglasio na svom Facebook profilu navodeći da ne želi komentarisati zašto je optužnica potvrđena sada.


prva-parada-ponosa-1280x725.jpg

17. Jula 2020.

Značajni dodatni troškovi osiguranja prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa, koji su prošle godine nametnuti organizatorima ovog protesta, nisu traženi od drugih sličnih skupova prošle i ove godine, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Takav odnos dovodi u neravnopravan položaj aktiviste za prava LGBT osoba u BiH, smatraju organizatori, aktivisti iz regiona i analitičari sa kojima je razgovarao BIRN BiH.


konferencija-e1594387054634-1280x720.jpg

10. Jula 2020.

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održana je naučna konferencija “Poricanje i trijumfalizam: porijeklo, utjecaj i prevencija”, na kojoj je problematizirano institucionalno negiranje genocida i masovnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini i retorika koja se pretvara u trijumfalizam – slavljanje genocida i nasilnika.