Članak

Aćimović: Zatrpavanje tijela u Kozluku

20. Septembra 2017.11:31
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je učestvovao u zatrpavanju tijela u Kozluku.

Svjedok SA-6 je rekao da je angažovan u Inžinjerijsku četu u julu 1995. godine, te da je poslan u Kozluk s utovarivačem, na lokalitet kod fabrike “Vitinka”.

“Tu sam zatekao Miloša Mitrovića iz čete s mašinom ‘skip’. Bio je i ‘tamić’ iz Inžinjerije… Na tri mjesta je bilo leševa i već su bile iskopane rupe”, prisjetio se SA-6.

Kako je izjavio, on je dobio zadatak da “pripomogne da se pokriju tijela”.

“Ja sam s deset-dvadeset ‘kašika’ pripomogao. Smrdilo je užasno i od mušica se nije moglo živjeti”, kazao je svjedok i dodao da nije vidio povrede na tijelima, čiji broj nije mogao odrediti.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je rekao da u blizini fabrike nije vidio policijsku stanicu i kasarnu.

Aćimović, bivši komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je u julu 1995. postupao po naredbi komande Zvorničke brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. oktobar.

Džana Brkanić