Vijest

Zatražena disciplinska mjera za sudiju iz Jajca zbog kašnjenja od gotovo tri godine u ispunjavanju obaveza

22. Novembra 2022.16:33
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zatražio je od prvostepene komisije adekvatnu disciplinsku mjeru za Alema Ribića, sudiju Općinskog suda u Jajcu, zbog kašnjenja u vršenju dužnosti, dok je on zatražio da se tužba odbije kao neosnovana.
Općinski sud u Jajcu. Foto: Stranica Općinskog suda u Jajcu

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) tužiteljica Dejana Bojanić prezentovala je ukupno 12 materijalnih dokaza, koji uključuju podatke iz CMS-a, podneske Kantonalnom sudu u Novom Travniku i službene zabilješke, a koji, prema tvrdnji Ureda disciplinskog tužioca (UDT), ukazuju da Alem Ribić, sudija Općinskog suda u Jajcu, nije pravovremeno obavljao svoje dužnosti u odnosu na žalbu na presudu iz 2019. godine.

Kako se navodi u disciplinskoj tužbi, Ribić je dvije godine i osam mjeseci kasnio s postupanjem u odnosu na žalbu jedne od strana u postupku, čime je prekršio Zakon o VSTV-u u dijelu koji se odnosi na neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija.

Ribić je priložio više od deset dokumenata, kazavši pri tome kako je nakon donošenja presude i otpreme strankama u postupku, u CMS-u vidio da postoji dokument koji je bio naslovljen kao “žalba”, ali ga nije mogao naći među spisima te je izdao usmenu naredbu da se žalba pronađe.

Na upit članova Komisije zašto je za pronalazak dokumenta bilo potrebno više od dvije godine, tuženi je rekao, između ostalog, da se treba uzeti u obzir da Sud nije radio neko vrijeme.

“Kada sam pronašao žalbu, napravio sam službenu zabilješku, a žalbu sam vratio na ispravku i dopunu”, kazao je Ribić, koji je dodao da je žalba na presudu potom upućena Kantonalnom sudu u Novom Travniku.

Na upit tužiteljice gdje je žalba pronađena, Ribić je rekao da je žalbu naposljetku pronašao zapisničar, koji je dokument donio na Ribićev sto. Ured disciplinskog tužioca je iskazao prigovor na iskaz sudije Ribića jer ga smatra neistinitim.

Bojanić je kazala da iz 12 materijalnih dokaza proizlazi da je sudija Ribić propustio uputiti odgovor na žalbu u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, a da je zakonski rok za takvu radnju osam dana, dodavši da u CMS-u nije postojala skenirana žalba, ali da je postojala skenirana dopuna žalbe.

“Posljedice su trpjele obje strane u postupku koji je trajao od 2010. godine”, rekla je tužiteljica, dodavši da UDT traži adekvatnu disciplinsku mjeru.

U okviru svoje završne riječi, Ribić je kazao da UDT nije uspio dokazati navode iz disciplinske tužbe i predložio je da se ona odbije. Između ostalog, Ribić je rekao da je sama žalba upućena na drugostepeni sud, koji ju je odbio, čime je presuda prvostepenog suda postala pravosnažna. Također, Ribić je kazao da se podnosilac žalbe tokom spornog perioda nikada nije javio Općinskom sudu u Jajcu i da je cilj prijeve UDT-u lična satisfakcija.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a bit će donesena u zakonskom roku.

Irvin Pekmez