Suđenje

Radovan Veljović: Počelo suđenje za silovanje u Foči

15. Novembra 2021.15:23
Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Radovanu Veljoviću, optuženom za silovanje u Foči počinjeno sredinom maja 1992. godine.


Radovan Veljović ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Veljović se optužnicom tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), tačno neutvrđenog datuma sredinom maja 1992. zajedno s još dvojicom vojnika otišao do kuće u kojoj je oštećena bila privremeno smještena sa sinom i svekrvom, izveo je i odveo u drugu kuću, gdje ju je silovao.

“Upalio je svijeću, naredio joj da se skine i legne na kauč. Ona se od straha počela skidati. On je pričao, skinuo joj donji dio odjeće, svukao svoje hlače i veš, legao na nju i silovao je”, pročitao je tužilac Behaija Krnjić dio iz optužnice.

Prema optužnici, nakon što ju je silovao, oštećenu je vratio u kuću gdje je živjela i zaprijetio da nikome ne smije ispričati šta se desilo, jer će je u suprotnom ubiti.

Krnjić je kazao da je zbog navedenog događaja oštećena doživjela veliku traumu, zbog koje i danas ima posljedice.

Na upit sudije Šabana Maksumića da li je shvatio pročitanu optužnicu, optuženi je rekao da je razumio i da “nije istina ništa”.

Tužilac Krnjić je kazao da smatra da se ne radi o obimnom predmetu, te da planira saslušanje ukupno pet svjedoka, dva vještaka i oštećene.

“Od pet svjedoka, četiri su tražila zaštitne mjere, zaštitu identiteta pod pseudonimom”, rekao je tužilac, zatraživši ukupno četiri ročišta za saslušanje navedenih svjedoka i izvođenje 27 materijalnih dokaza.

On je objasnio da se materijalni dokazi uglavnom odnose na medicinsku dokumentaciju i nalaze i mišljenje vještaka medicinske struke.

“Slažem se da nije obiman, ali je kompleksan”, kazao je branilac Petko Pavlović tražeći od Suda da se sasluša samo jedan svjedok po ročištu.

Suđenje će se nastaviti 6. decembra, kada je planirano saslušanje dva svjedoka Tužilaštva BiH.

 

Azra Husarić Omerović