Članak

Zatraženo ukidanje oslobađajuće presude za primanje dara

25. Oktobra 2018.14:27
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine presudu kojom je Nedim Kulenović, šef Grupe za prinudnu naplatu u Regionalnom centru Banja Luka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), oslobođen krivice za primanje dara.

Optužba je zatražila da se prvostepena presuda ukine i održi novo suđenje pred Apelacionim vijećem zbog bitnih povreda krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je Odbrana tražila da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda.

Maja Ilić-Stupar, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da Sud u prvostepenoj presudi nije posmatrao postupak u cijelosti utvrdivši da je optuženom povrijeđeno pravo na odbranu zbog manjkavosti u ispitivanju osumnjičenog.

“Zapisnik o ispitivanju osumnjičenog je ona odlučna činjenica. Odbrana u prigovoru na optužnicu nije isticala ovu činjenicu. Tada je osumnjičeni Kulenović istakao da mu nije potreban branilac i da ne želi iznositi svoju odbranu. Kulenović je upoznat s optužbom i pravima. To je pravo shvatio i o tome se opredijelio. Smatram da je ovakva presuda neodrživa”, rekla je Ilić-Stupar.

Kulenović je optužen da je u junu 2016. godine u službenim prostorijama, kao šef Grupe za prinudnu naplatu UIO-a u Banjoj Luci, tražio i primio nezakoniti dar.

Tužilaštvo BiH je Kulenovića teretilo da je od vlasnika privatnog preduzeća iz Laktaša, koje je imalo 73.000 konvertibilnih maraka (KM) poreznog duga, uzeo novac u iznosu od 7.000 KM kako bi deblokirao račun preduzeća. Tužilac je optužnicu uputio na potvrđivanje iako optuženi nikada nije ispitan.

Prvostepenom presudom kojom je 25. jula ove godine oslobođen optužbe, Sud je naredio da se Kulenoviću vrate predmeti koji su mu oduzeti tokom istrage, mobitel i žuti stikeri, te da se računar vrati Upravi za indirektno oporezivanje i 7.000 KM Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske.

Jasminka Jovišević, braniteljica optuženog Kulenovića, kazala je da Tužilaštvo ne može svoje greške pripisivati optuženom i Sudu.

“Propust tužilaca je doveo do ove presude. Sutkinja je cjelokupni postupak posmatrala u cjelini i vidjela da je cjelokupni postupak bio nezakonit i jedina moguća odluka je donesena”, rekla je Jovišević, zatraživši da se žalba Optužbe odbije i potvrdi prvostepena presuda.

Kulenović je uhapšen u junu 2016. Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo u novembru 2017. i ona je potvrđena narednog mjeseca. U martu 2018. počelo je suđenje Kulenoviću.

Apelaciono vijeće Suda BiH će odluku donijeti naknadno.

 

Albina Sorguč