Članak

Ministri Vlade RS-a na suđenju Mirku Stojčinoviću

19. Jula 2018.16:29
Pravobranilaštvo je trebalo da insistira na komunikaciji s Gradom Banjalukom u predmetima u kojima su ih zastupali, rekao je ministar pravde RS-a Anton Kasipović na suđenju bivšem zamjeniku pravobranioca Mirku Stojčinoviću i njegovom pomoćniku Borislavu Jeličiću.

Republičko tužilaštvo tereti Stojčinovića i Jeličića da su raznim zloupotrebama oštetili Grad Banjaluku za oko 24 miliona maraka.

Kasipović je tokom svjedočenja kazao da su trebali insistirati na komunikaciji s Gradom da oni dostave svoje mišljenje.

“Kao ministar nisam se bavio ovim predmetima, jer je Pravobranilaštvo samostalan organ. U predmetima koji se tiču mog ministarstva, u vrijeme kada je zamjenik bio Stojčinović nije bilo problema”, rekao je Kasipović, koji je saslušan kao svjedok Odbrane.

Poslije Kasipovića saslušana je i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić. Ona je ispričala da je saradnja sa zamjenikom pravobranioca Stojčinovićem bila na visokom nivou i profesionalna.

“Zahvaljujući zamjeniku pravobranioca i Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko-pravne poslove RS-a, uspješno je riješen problem sa placevima za bivše borce Vojske Republike Srpske”, kazala je Golićeva.

Ona je dodala da je u predmetu “Bingo” ta kompanija dostavila ministarstvu urednu dokumentaciju o vlasništvu nad zemljištem na kome su planirali da grade objekat.

“Građevinska dozvola nije izdata jer nisu imali obračunatu rentu i naknadu za građevinsko zemljište. Grad nam je odgovorio da tu ima neki spor i zato nisu obračunali rentu i naknadu. Inače, da je bilo to obračunato, izdali bi ‘Bingu’ dozvolu za građenje”, pojasnila je Golićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić je, kao i ostali svjedoci, izjavio da je imao dobru saradnju sa Stojčinovićem dok je on bio zamjenik pravobranioca.

Republičko tužilaštvo tereti Mirka Stojčinovića da je preduzećima “Naš dom” i “Građa” omogućio da na sebe uknjiže nekretnine, čime su Gradu Banjaluci pričinili štetu od oko 7,5 miliona maraka.

Stojčinović je optužen i da se, zajedno s Jeličićem, u predmetu “Poljoprivredna škola” odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome Grad Banjaluku. Na ovaj način oštetili su Grad Banjaluku za oko 16,3 miliona maraka.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar.

Goran Obradović