Članak

Kordić i ostali: Tužilaštvo će reprodukovati 6.000 presretnutih razgovora

9. Jula 2018.15:57
Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima najavljeno je kako će biti preslušano oko 6.000 od 40.

000 presretnutih razgovora, koje je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zabilježila po nalogu Suda BiH.

Riječ je posebnim istražnim radnjama Državnog tužilaštva, a presretani su razgovori između Borisa Kordića, Josipa Kvesića, Vlatke Puljić i drugih lica.

Odbrane su uložile prigovor na selekciju odabranih snimaka, tražeći i isključenje javnosti jer se, kako je navedeno, može dovesti u pitanje privatni život optuženih.

Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića, inspektora u istom uredu, i direktoricu firme “Vlamon” Vlatku Puljić optužnica Tužilaštva BiH tereti da su zloupotrijebili položaj te prijetnjama iznuđivali koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

Tužitelj Kasim Halilčević za reprodukciju i tumačenje presretnutih i odabranih razgovora pozvao je Joleta Galića, istražitelja SIPA-e. Odbrane su i na ovu odluku tužitelja uložile prigovor, jer je Galić kao istražitelj SIPA-e, kako je rečeno, učestvovao u istražnim radnjama na predmetu “Kordić i ostali”.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. august.

 

Admir Muslimović