Članak

Medicinska dokumentacija bivših zarobljenika

5. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, Tužilaštvo BiH je uložilo medicinsku dokumentaciju osoba koje su bile zatvorene u objektima na području ove opštine.

This post is also available in: English

Zbog obimne materijalne dokumentacije, tužiteljica Zorica Đurđević nije obrazlagala sadržaj ovih dokumenata.

Odbrane Mustafe Đelilovića i Halida Čovića su prigovorile da medicinska dokumentacija tokom suđenja nije predočavana svjedocima na koje se odnosi.

“Svjedok Goran Golub je svjedočio pred ovim Sudom, a nije mu pokazan ovaj dokument”, kazala je Edina Rešidović, braniteljica optuženog Đelilovića, komentarišući jedan od dokaza Tužilaštva.

Od 63 dokaza koje je Tužilaštvo uložio, dio se odnosi i na aktivnosti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Tužilaštvo ni ove dokaze nije obrazlagalo, a Odbrane su prigovorile da dokumenti nisu pokazivani relevantnim svjedocima.

“Radi se o organizaciji koja nije dužna svjedočiti ni pred jednim sudom, već svoja zapažanja dostavlja nadležnim vlastima. Pošto smo imali ovdje nadležne vlasti, tužilac je propustio da sa njima razgovara o sadržaju ovih dokumenata”, pojasnila je Rešidović.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, sudi se Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine Hadžići, predsjednik Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva ove opštine.

Hujić je optužen kao upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne i policijske vlasti.

Ulaganje dokaza Tužilaštva prekinuto je zbog obaveza Sudskog vijeća, a nastavit će se 12. marta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English