Članak

Kuvelja: Nevin i bez stida

7. Marta 2012.00:00
Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je saznao kako je jedinica čiji je pripadnik bio optuženi bila na području Srebrenice 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, Srđan Vuković je ispričao kako je čuo da je optuženi Kuvelja, kojeg poznaje od prije rata, bio pripadnik “neke jedinice specijalne policije koja je bila na Jahorini”, te da je i optuženi bio na području Srebrenice 1995. godine.

“Iz onoga što mi je Božidar ispričao, zaključio sam da se on nema čega stidjeti, da nije ništa loše uradio. Da mislim da je on nešto loše učinio, ja danas ne bih bio ovdje”, rekao je Vuković.

Na upit Sudskog vijeća da li je sa optuženim Kuveljom razgovarao o događajima koji su se desili u Srebrenici ili u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica (općina Bratunac), svjedok je kazao da nije.

Kuvelju, bivšeg pripadnika Drugog voda Prve čete Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Tužilaštvo BiH tereti da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Kuvelja je 12. jula 1995. učestvovao u pretresu bošnjačkih naselja na području Potočara s ciljem okupljanja stanovništva u “sabirni centar Potočari”, kao i u odvajanju muškaraca i njihovom odvođenju do “Bijele kuće”, gdje su bili zatočeni i maltretirani.

Svjedok Vuković je rekao da mu je poznato da je optuženi Kuvelja početkom rata bio pripadnik rezervnog sastava policije, nakon čega je “dezertirao” u Srbiju.

“Božidar je iz policije otišao u Srbiju da radi. Prema onome što sam saznao, uhapšen je u Srbiji i prebačen u neku jedinicu specijalne policije na Jahorini”, kazao je svjedok.

Vuković je rekao da je optuženom bilo poznato da se protiv njega vodi istraga, ali da nije želio pobjeći. “Ja sam mu u jednom trenutku predložio da pobjegne, ali on je od početka bio ubijeđen da je nevin. Bio je kategoričan u tome da se nema čega stidjeti vezano za dešavanja u ratu”, pojasnio je Vuković.

Na kraju ovog suđenja Odbrana je najavila da će optuženi Kuvelja svjedočiti na jednom od narednih ročišta.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart ove godine, kada će biti ispitan svjedok KB-117.

S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English