Članak

Lokalno pravosuđe – Lipovac: Potvrđena presuda

14. Januara 2011.00:00
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) potvrdilo je presudu izrečenu Saši Lipovcu kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u avgustu 1993. nad Bošnjacima iz sela Liskovac kod Gradiške.

This post is also available in: English

Pravomoćnom presudom Lipovac je osuđen jer je u noći između 1. i 2. avgusta 1993. godine – zajedno sa izvjesnim Savom Veljkićem, Željkom Jovićem i Ž.S., te sa još “dvije nepoznate osobe” – u selu Liskovac sudjelovao u ubistvu nekoliko članova porodice Rizvanović i Turan.

Iste noći su ranjene dvije ženske osobe iz porodice Rizvanović, dok su optuženi tada silovali 20-godišnju S.R.

Prema dostupnim podacima, Veljkić i Jović se nalaze u bjekstvu, dok je Ž.S. poginuo u saobraćajnoj nesreći 2001. godine.

Nenad Balaban, Lipovčev branilac, kazao je da nije zadovoljan ovom presudom Vrhovnog suda RS-a.

“Uložiću apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali puno ne očekujem. Za ovakvu presudu smatram da nema dovoljno dokaza. Prepoznavanje optuženog Lipovca je učinjeno nakon 13 godina od zločina, što je upitno”, kazao je Balaban.

Okružni sud u Banjoj Luci je 19. februara 2007. godine, “zbog nedostatka dokaza”, Lipovca i Dražena Nikića nepravomoćno oslobodio krivice za sudjelovanje u ovom zločinu.

Žalbu na presudu iznijelo je banjalučko Okružno tužilaštvo, koju je Vrhovni sud RS-a prihvatio, te odredio ponovno suđenje.

Dražen Nikić je potom 2009. godine pravomoćno oslobođen krivice, dok je postupak protiv Lipovca, koji je bio nedostupan pravosudnim organima, razdvojen i za njim je bila raspisana Interpolova potjernica.

U decembru 2009. godine Lipovac je uhapšen u Gruziji, a početkom maja 2010. deportovan je u BiH i isporučen pravosudnim organima RS-a.

Nakon obnovljenog suđenja, u junu 2010. godine, Lipovac je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English