Članak

Odluka o produženju pritvora

1. Septembra 2006.03:27
Na zahtjev Tužilaštva BiH, osumnjičenim Marku Radiću, Damiru Brekalu i Draganu Šunjiću produžen pritvor dok traje istraga.

Sud BiH je odredio još tri mjeseca pritvora za osumnjičene Marka Radića, Damira Brekala, koji se prije zvao Emir Brekalo, te Dragana Šunjića, potvrdio je za Justice Report branilac Damira Brekala, Slavko Aščerić.

Sva trojica, koji se u protvoru nalaze od juna ove godine, se sumnjiče za ratne zločine nad zatočenicima ulogoru Vojnik kraj Mostara, počinjene u vrijeme oružanih sukoba između pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane.

Marko Radić je u ratu bio zapovjednik Prve bojne, kasnije Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane, a do hapšenja je bio na čelu Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata, te profesorfizičkog vaspitanja u jednoj mostarskoj srednjoj školi i na Fakultetu za tjelesni odgoj u Mostaru. Šunjić i Brekalo su za vrijeme rata bili Radiću podređeni vojnici.

Tužilaštvo je naglasilo kako smatra da postoje osnovani razlozi za produženje pritvora jer je Tužilaštvo došlo do novih činjenica za koje smatraju da potvrđuju osnovanu sumnju.

Tužilaštvo tvrdi da posjeduje dokumente iz Haga u kojima je 80 imena bivših zatvorenika logora Vojno, koje namjeravaju kontaktirati.

Dio istraživanja Tužilaštva istražuje i u vojnom arhivu u Zagrebu gdje pretražju vojnu dokumentaciju Hrvatskog vijećao brane.

Optužba smatra da bi ovi podaci mogli biti od iznimne važnosti za dalji tog istrage.

Kao argument za produženje pritvora Tužilaštvo je navelo i da sva trojica osumnjičenih osim bosanskog posjeduju državljanstvo Republike Hrvatske. Nepostojanje sporazuma o ekstradiciji između dvije države omogućava osumnjičenima da napuste teritorij BiH i nađu se van domaka ovdašnjih vlasti.

Osumnjičeni su negirali da namjeravaju napustiti BiH navodeći da su za optužbe znali proteklih deset godina i uprkos tome nikad nisu napustili Mostar.

Advokati odbrane su zahtjevali da njihovu branjenici budu pušteni na slobodu, tvrdeći da su sva trojica u lošem zdravstvenom stanju.

Kao advokat Marka Radića u sudnici se pojavio Davor Šimić, dok Dragana Šunjića brani Marinko Katić, a Damira Brekala Slavko Aščerić.